2 Aralık 2018 Pazar

TİFLİS - GÜRCİSTAN


Tiflis, Gürcistan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Kura Nehri’nin kıyılarında uzanan şehir, yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahiptir. Tiflis, tarihsel öneme sahip geçmişini yansıtan ve Ortaçağ, Neoklasik, Yeni Sanat Akımı, Stalinist ve Modernist yapıların iyi bir sentezini içeren kendine has mimarisiyle tanınmaktadır. Gürcü efsanelerine göre şehir, 5. Yüzyılda Kral Vakhtang Gorgasali tarafından kurulmuştur. Kralı, avlanırken vurduğu sülünün sıcak bir su kaynağına düşerek haşlanması (ya da bir rivayete göre şifa bulması) neticesinde buraya bir şehir kurmaya karar verdiği anlatılır. Şehrin adı, Gürcü dilinde “sıcak, ılık” anlamına gelen tbili sözcüğünden gelmektedir.
 Tiflis bugüne dek 29 defa yıkılıp yeniden yapılmış olmasına rağmen, ağaçlıklı dar yolları ve avlular etrafında inşa edilmiş çarpık evleri ile Eski Tiflis’in yerleşim düzeni büyük ölçüde el değmemiş durumdadır. Günümüzde Avrupa’nın en güvenli şehirlerinden biri olup, Gürcistan’ın büyümekte olan turizm sektörü sayesinde, seyahat için en çok tercih edilen yerler listelerinde sıklıkla yer almaktadır.
Direkt uçuşları olan havayolları ile Tiflis’e ulaşmak yaklaşık 2 saat sürer.Artvin  Hopa’ya 12 km mesafede bulunan Sarp Sınır Kapısı’ndan karayolu ile Batum’a daha sonra da Tiflis’e geçerekde gidebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
Tiflis merkezinin en önemli caddesi şair Rota Rustaveli.Cadde boyunca Tiflis'in tarihi kültürel ve turistik yerlerini görebilirsiniz..
Chitaia Açık Hava Etnografya Müzesi, Kaplumbağa Gölü’nin kıyısında. Pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 arasında açık. Gürcistan’ın çeşitli bölgelerinin özelliklerini yansıtan 70 adet ev ve hayır kurumu binası, 8000 adet ev tipi alet ve tasarım örnekleri bu müzede sergilenmektedir.
Nümizmatik Müzesi, Kökeni M.Ö. IV. Yüzyıla dayanan madeni paralar, Kolha sikkeleri, antika paralar, Arap Dirhemleri, Gürcü kralları Asha-Girgi, I. Demetre, III. Giorgi’ye ait paralar, ve Türk, İran, Avusturya ve Polonya sikkeleri mevcuttur.
Simon Janashia Müzesi, yüzbinlerce Gürcü ve Kafkas arkeolojik ve etnografik eserine ev sahipliği yapmaktadır. Gürcistan’ın materyal kültürünün Bronz Çağ’dan 20.yüzyıla dek gelişimini gösteren eserler burada sergilenir.
Mtatsminda Yazarlar ve Halk Figürleri Tapınağı (Mtatsminda Dağı, Aziz David Kilisesi çevresindeki bahçe mezarlığında- Mamadaviti). Joseph Stalin’in annesi gibi pek çok ünlü yazarın naaşı bu tapınakta gömülüdür.
Eski Tiflis, eski tarz balkonları, antika kiliseleri, rüzgârlı sokakları ve büyüleyici dükkânları ile Eski Tiflis’te yürümenin keyfi paha biçilemez. Erekle Sokağı’nda terk edilmiş arabadan, Chardini Sokağı’ndaki sanat galerilerine ve Sioni Sokağı’ndaki modern sanat izlerine kadar pek çok seçmece manzarayla karşılaşmaya şimdiden hazır olun. Şık restoranları ve yeni sanat izleri taşıyan mimarisiyle Sololaki gibi alt mahalleler, kiliselerden camilere ve sülfür banyolarına kadar çeşitli bölümler yer almaktadır.
Sülfür Hamamları, hamam bölgesi Abanotubani olarak adlandırılır ve Meteki Köprüsünün güneyinde yer alır. Zemin seviyesindeki ufak kubbelerinden kolayca tanınabilir. Burada çeşitli rahatlık düzeyleri sunan çok sayıda küçük hamam mevcuttur. Havuz sırasının size gelmesi için bir süre beklemek durumunda kalabilirsiniz. Kaplumbağa Gölü (Kus Tba), Dağ ve şehir manzarasını bir arada sunuyor olmasıyla, sıcak yaz günleri için ideal bir mekândır. Gölde su bisikleti kiralamak ve yüzmek mümkündür.
Saburtalo bölgesinden kırsal bölgeye Etnografya Müzesinden geçerek yapacağınız bir saatlik bir yürüyüş veya merkezden yapacağınız 10-15 dakikalık bir fayton gezisi sizi oldukça mutlu edecek.

Narikala Kalesi, Betelmi Kilisesinin ve botanik bahçelerinin üst tarafında yer alır.Sarp bir tepede olduğu için en iyi yol teleferikle çıkmaktır, böylece şehrin muhteşem manzarasını göreceksiniz. Dönüşü yürüyerek yaparsanız aşağıdaki cami ve hamamlarıda görebilirsiniz.
Kalede şehrin sembolü haline gelmiş kocaman metal bir kadın heykeli vardır.Burası gece ışıklandırıldığından uzaklardan da görülebilmektedir.Bu heykel kentin 1500.kuruluş yıl dönümü olan 1958'de inşa edildi
Botanik Bahçesi, Narikala Hisarı’nın yanındaki Tsavkisis-Tskali geçidinde yer alan Gürcistan’ın ulusal botanik bahçesi yalnızca bir bitki koleksiyonu değil, aynı zamanda içinde yapay bir şelalenin de bulunduğu güzel bir parktır.
Nehir kenarında Cumartesileri kurulan bit pazarı (“Dry Bridge Market”, “Dry Overpass” ve çevresindeki bölgelerde) kılıçlar, müzik aletleri ve elektronik eşyalar dâhil olmak üzere antika eşya veya takı alışverişleriniz için en iyi yerlerden birisi. Pazarlık etmeniz tavsiye edilir. Gürcüce veya Rusçayı çok az konuşabiliyor olsanız bile, satıcının mobil telefonunun ekranını kullanarak onunla antika pazarlığı yapmanın tuhaf deneyimini yaşamanız mümkün.
Altın, gümüş, değerli taş ve diğer mücevherler- Pek çok yabancı turist Gürcistan’a takı ve mücevher almak için gelmektedir, çünkü fiyatlar uygun ve takıların kalitesi üst düzeydedir.
Sanat Eserleri & Tablolar- Pirosmani, Gigo Gabashvili, David Kakabadze, Lado Gudiashvili, Korneli Sanadze, Elene Akhvlediani, Sergo Kobuladze, Simon Virsaladze, Ekaterine Baghdavadze, Maka Kiknadze-Kipiani gibi Gürcü sanatçılar, burada eserleriyle ünlüdürler.
Tiflis’te yeme içme
§  Khinkhali – Et, patates, mantar gibi malzemeler ile doldurulmuş Gürcü böreği. Sıkıştırılmış hamurlu bölümünü yemek kabalık ve basitlik olarak görülebildiğinden yememeye dikkat edin.
§  Pkhali – Nar taneleriyle kaplanmış sebzeli ezme.
§  Kachapuri – İçi çoğunlukla peynir ile doldurulan yuvarlak Gürcü pidesi.
§  Mtsvadi – Şişe dizilerek ızgara edilmiş et.
§  Kababi – Doğranmış ve kurutulmuş, şiş üzerinde kızartılmış et. Gürcistan’da genellikle ince bir ekmeğe sarılmış biçimde servis edilir.
Gürcü Mutfağı Restoranları
Dzveli Saxli, Sanapiro Sokağı No: 3. (Mtkvari nehri üzerinde). 12:00-24:00. Geleneksel Gürcü müziği canlı çalınır ve program her akşam 6’da başlar, ama burası aynı zamanda hafta sonları bit pazarı dönüşünde sessiz bir öğle yemeği yemek için de çok uygun bir yer.
Shemoikhede Genatsvale, etrafındaki restoranların tümünden daha ucuz ve lezzetli yemekler mevcuttur.
Cafe Gabriadze, önceden popüler “Sans Souci” mekânı olarak işletilen bu gösterişli lokanta(mekân sahibi baş kukla oynatıcısı Gabriadze’dir), uzun bir onarım ve yenileme sürecinden sonra yeniden açılmıştır. Garip ve bohem bir dekor ve klasik Gürcü yemeklerinin yaratıcı taklitleri (Lobio’yu bir deneyin!) ile bu lokantanın yemekleri, standart khachapuri ve khinkhali akşam yemeği seçeneklerinden bir gömlek daha üstündür.
Caravan, doğuyla batıyı sentezleyen dekorasyonu, Gürcü klasikleri ile Ortadoğu yemeklerini bir potada eriten menüsü ve raflarına dizilmiş gezi rehberleri ile bu yer, yolculuk temalı bir edebiyat kafesidir.
Art Hostel, eski Tiflis’te sülfür hamamlarının yanında ve Özgürlük Meydanı metro istasyonuna beş dakika yürüme mesafesinde yer alan bir pansiyondur. Bu pansiyon aynı zamanda bir müze görevi de yapmaktadır, çünkü sanatçılar tarafından işletilen ve onlara ait pek çok benzersiz esere de ev sahipliği eden bir yerdir.
Lucky Pansiyon,  Özgürlük Meydanı’nın hemen yanında, Tiflis’in göbeğindedir. Rustaveli Metro İstasyonuna 3 dakika yürüme mesafesinde bulunur. Pansiyon personeli İngilizce, Gürcüce, Lehçe, Rusça ve Arapça bilmektedir. Kendi yemeğinizi hazırlayıp yemek istiyorsanız, burası tam size göre. Hemen solda taze bir mahalle fırını, bir de taze meyve sebze satan bir manav var. Diğer tarafta ise hesaplı bir süpermarket bulunuyor.
İbis Style Tbilisi, Özgürlük Meydanı’na 1 dk  yürüme mesafesinde yer alan bu otel hem uygun fiyatta konaklamak hem de otel rahatlığında bir konforu talep edenler için idealdir. Şehrin bir çok tarihi ve turistik alanına yürüme mesafesinde olduğu için de tercih edilen yerlerden birisidir. Mayıs 2017 ayında açılmış olması da bir çok hizmeti dolu dolu alacağınızı göstermektedir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder