24 Aralık 2018 Pazartesi

KATMANDU - NEPAL

Milli Gelir Açısından Dünya'nın son sıralarında yer alan bir ülke Nepal...Başkent Katmandu 1,6 Milyon Nüfusa sahip.Deniz Seviyesinden 1300mt yükseklikte.
İstanbul'dan Katmandu'ya ulaşım uçakla yaklaşık 7 saat sürer. 
Aktarmalı uçuşlar biraz daha hesaplı olmakla birlikte Dubai veya Doha üzerinden yapılan aktarmada 8-12 saat gibi beklemeleri göze almalısınız.
Kapıda vize almak çok kolaydır ; bir form,bir adet vesikalık ve 15 günlük vize için 25 dolar yeterli olur.
Katmandu Havaalanında bütün işlemleriniz 30-40 dk da biter ve dışarı çıktığınızda taksiciler sizi karşılar, şehir merkezine kadar anlaşmalı taksiler 7 dolara gider.Dışarıdaki taksilerle pazarlık yaparsanız 5 dolara bile taksi bulursunuz.Eğer önceden otel rezervasyonu yaptırmadıysanız ve şehre geç vakitte ulaştıysanız Thamel'e yakın otellerden birinde 10-15 dolar verip geceyi geçirin.Ertesi gün bolca araştırma yapma fırsatınız olur.Şehir içinde ödeyeceğiniz taksi en fazla 3-4 dolardır.
Dünya'nın diğer benzeri şehirlerinde olduğu gibi burada da trafik keşmekeşliği ve bolca toz mevcut. 
Yemek için 4-5 yıldızlı Otellerin Restoranları daha güvenlidir. Bunun dışında Thamel'de bir çok restoran bulunmaktadır.Thamel İzmir'in Kemeraltı çarşısına benzer bir yapıdadır her şeyi burada bulursunuz. 

KATMANDU'DA GEZİLECEK YERLER

THAMEL MEYDANI : Şehrin kalbinin attığı yer diyebiliriz.Aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz.Yaklaşık 2500 tane dükkanın bulunduğu dar sokaklar İzmir'in Kemeraltı'sını andırır.
Burada bir çok Hotel,Motel,Pansiyon,Cafe,Restoran,spor malzemeleri ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunur.

SWAYAMBHUNATH (MaymunTapınağı) ; 365 basamakla çıkılan Kathmandu'ya tepeden bakan bir tapınak. Burada  insanlar tarafından beslenen yüzlerce maymun serbest biçimde yaşamakta.Zaman zaman sokak köpekleriyle iktidar savaşları yapıyorlar. 

BOUDHANATH STUPA: Nepal'in en büyük Stupa'sı .Dini törenlerin ve ayinlerin yapıldığı bir tapınak. Stupalar Budist'lerin ibadet yaptıkları alanlar.2015 depreminde hasar gören bir çok tarihi yapı gibi buranında restorasyonu devam ediyor. 

PASHUPATİNATH TAPINAĞI (ÖLÜ YAKILAN KUTSAL ALAN)  Bagmati Nehri’nin  kenarında bulunan tapınakta Hindu cenaze törenleri yapılıyor ve ölü yakma törenleri . Ölen kişi erkekse, en büyük oğlu beyazlar giyinmiş bir şekilde alevleri tutuşturuyor, kadınsa aynı görevi evin en küçük oğlu gerçekleştiriyor.

DURBAR MEYDANI (KRALiYET MEYDANI) . Halkın toplandığı, Kraliyet tarafından törenlerin,duyuruların,ritüellerin yapıldığı bir meydandır. Ülkenin önemli ve en eski şehirlerinden olan Patan ve Bakhtapur şehirlerinde de birer Durbar Meydanı vardır.

NAGARKOT : Katmandu'nun 32 km Doğu'sunda 2175m yükseklikte yer alan köyden Katmandu Vadisiyle birlikte en geniş biçimde Himalaya Dağlarının nefis manzarasını izleyebilirsiniz.Konaklayabileceğiniz otellerde mevcuttur.Katmandu'dan araçla yaklaşık 1 saat sürer. Bakhtapur Bölgesinde yer aldığından Nagarkot'a giderken tarihi şehir Bakhtapur'u da görme şansınız olacaktır.

BAKHTAPUR :  Kathmandu’dan 8 kilometre uzaklıkta olan bu tarihi şehir de bir zamanlar krallığın merkezi olmuş. Unesco Kültür Mirasları arasında en çok esere sahip olan şehirdeki Durbar Meydanı’nın daracık sokaklarında yürüyerek, Golden Gate, Nyatapola ve Bhairabnath Tapınağı gibi tarihi ve dini mekanları veya müzeleri ziyaret edebilirsiniz.Meydana giriş 15 Dolar.

THAMEL
KATMANDU OTOGAR

THAMEL
THAMEL

THAMEL
THAMEL

THAMEL
DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU
DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU
DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU
DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU

SWAYAMBHUNATH   -  MAYMUN TAPINAĞI

SWAYAMBHUNATH   -  MAYMUN TAPINAĞI

MOMO

KATMANDU HAVALİMANI TERMİNAL






DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU


DURBAR MEYDANI KATMANDU
DURBAR MEYDANI KATMANDU

MOMO (BİR ÇEŞİT MANTI YEMEĞİ)
NEPAL'İN MİLLİ YEMEĞİ DAL BAT 

DURBAR MEYDANI KATMANDU
Thamel Açık hava terzisi






DURBAR MEYDANI KATMANDU


KATMANDU GENEL GÖRÜNÜŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder