2 Aralık 2018 Pazar

PRAG - ÇEK CUMHURİYETİ

Prag Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve Vitava Nehri’nin iki yakasında kurulmuş. ‘Köprüler Şehri’ de denilen kentin tarihi MÖ 4000’li yıllara dayanıyor.

Prag'da gezmeye başlamadan önce iyi bir plan yapın, eğer yürümekte zorluk çekmiyorsanız şehri yürüyerek gezin derim. Benim önerim şehrin merkezinden 22 nolu tramvay'a binip etrafı seyrederek Prag Kalesine ulaşın ve Prazsky Hrad” durağında inip, Prag kalesinden şehir turunuza başlayabilirsiniz.Bu güzegahın başlangıcı "Kral Yolu" olarak adlandırılıyor .Kale'nin olduğu alana girişte önce güvenlik kontrolünden geçeceksiniz sonrasında çıktığınız büyük avluda  St.Vitus Katedrali'ni ve Kırmızı bej renkleriyle St.George Katedrali'ni göreceksiniz.Katedralin sağından aşağıya doğru devam edin, solda
 “zlata ulicka” yani altın sokak tabelasını göreceksiniz. Şirin renkli evleri, kralları Rudoiph döneminde simyacıların evi ve atölyesi olarak kullanılır bu yüzden altın sokak olarak adlandırılır. Birinci dünya savaşı sonrası şehrin varoş bir semti haline gelen bu bölgede bir dönem Franz Kafka’da 22 numaralı evde yaşamıştır. Altın sokağı geçtiğinizde kalenin çıkış kapısına ulaşmadan hemen önce Oyuncak müzesi bulunuyor. Oyuncak müzesinin karşısında biletle girilebilen Lobkovicz sarayı'nı da ziyaret edebilirsiniz.


Kaleden çıktığınızda Prag manzarası sizi karşılayacak, bu noktadan en güzel fotograflarınızı çekebilirsiniz. Bu terasın hemen altında kalan, güzel çatılı evleriyle dikkatinizi çekecek “Mala Strana” (küçük mahalle) Prag’daki ilk yerleşimlerin görüldüğü semttir. Charles köprüsü ile devamındaki “Karlova” sokağı küçük mahalleyi Eski şehir meydanına bağlar. Bu meydandaki Astronomik saat kulesi ve çift kuleli Tyn Kilisesi bulunduğunuz terastan rahatlıkla görülebilir. Uzak noktada şehrin en uzun kulesi modern TV kulesi komünizm döneminde inşa edilmiştir.
Eski şehir meydanı'na ulaştığınızda meydanın ortasında Haçlı orduları tarafından yakılarak öldürülen Jan Hus anıtını ve çift Kulesi ile Tyn Kilisesini göreceksiniz. Jan Hus anıtının arkasında uzanan ağaçlı cadde Prag’ın Champs Elysesi diye tanımlanan, tüm meşhur marka mağazaların yer aldığı Paris caddesidir.



Paris caddesinin tam ortasında Yahudi mahallesi yer alıyor. Prag bir dönem Avrupa’da en çok Yahudi nüfus barındıran şehirlerdendir. Habsburg hanedanlığı döneminde neredeyse şehrin 1/3 ü yahudidir.  Toplamda Prag`da 6 tane sinagog mevcuttur, bunların en önemlisi Paris caddesi üzerindeki eski-yeni sinagogtur, Avrupa kıtasındaki en eski iki sinagogtan biridir. Yine yüz binin üzerinde Yahudi mezarının bulunduğu mezarlık tarihte en büyük Yahudi mezarlığı olarak geçmesini sağlar. Bunlar ikinci dünya savaşında soykırıma uğrayanların mezarları değildir, yüzyıllar boyunca bu şehirde yaşamış ve ölmüş Yahudilerin mezarlarıdır, dar bir mahallede yaşadıkları için üst üste kat kat gömülmüşlerdir.
Dönüşte eski şehir meydanına yakın Barut Kulesi “powder tower” ni gezin. Bu kule şehrin girişini koruma amaçlı yapılmış bu kulede barut da depolanmıştır. Hemen yanındaki Art-Neuveu tarzında mimarisiyle etkileyici eski belediye binası bulunuyor

Notlar : Prag’da karşılaştığım en önemli sorun döviz bozdururken ödediğim yüksek komisyonlar.Örneğin 10 eur bozduruyorsunuz karşılığında 8 eur luk para alıyorsunuz.Bu yüzden her yerde döviz bozdurmayın kale çevresindeki döviz büroları daha insaflı.Gerekirse ödemelerinizi kredi kartıyla yapın daha az komisyon ödersiniz.Prag'ı iki günde rahat rahat gezesiniz. Bir günü de Ulu Önder Atatürk'ünde tedavi gördüğü Karlov Vary şehrine ayırın gidiş geliş otobüsle 4 saat sürer.
Prag Gezilecek Yerler :  
1.Prag Kalesi  ve Aziz Vitus Katedrali 
2.Altin Sokak
3. Petřiny  Tepesi ve Petriny Kulesi
4.Kafka Muzesi ve Mala Strana (Azınlıklar Bölgesi)  
5.Charles Köprüsü
6. Old Town (Eski Kent)
7.Astronomik saat kulesi
8.Tyn Kilisesi  
9.Paris caddesi ve Yahudi mahallesi
10.Vaslav meydani
11.Cumhuriyet Meydani
12.Barut kulesi ve eski Belediye binasi
13.Letna Parkı 





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder