3 Aralık 2018 Pazartesi

BUDAPEŞTE - MACARİSTAN

Macaristan’ın başkenti olan şehir Bir milyon yediyüzbin nufusa sahip.Tuna nehrinin her iki yakasına kurulmuş Buda (Eski Şehir) ve Pest (Yeni Şehir) den oluşuyor.
Budapeşte Hava Alanına şehir merkezine ulaşmak için yarım saat aralıklarla çalışan otobüsleri kullanabilirsiniz merkeze kadar yaklaşık 1 saat sürüyor.

Buda Kalesi (Budavári Palota) : Kraliyet Sarayı olarak da bilinen ve şehrin Buda tarafındaki tepede yer alan kale Moğol istilasından sonra 13. yüzyılda yapılmış. Günümüzde Budapeşte Tarih MüzesiMacar Ulusal Galerisi ve Ulusal Szechenyi Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapıyor.
Vörösmarty Meydanı (Vörösmarty tér), İsmini vatansever Macar şair Mihály Vörösmarty’den almış. Meydanın orta yerinde 1908’de dikilen Vörösmarty Anıtı var. Meydandaki Aslanlı çeşme ise şehrin buluşma notalarından. Meydanın diğer tarafında ise Budapeşte’nin 100 yıllık konser salonu Vigado var.Avrupa kıtasının en eski metro hattı M1 metro hattı da burada bulunuyor. Merkezi bir yer olduğundan şehrin her yerine buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Parlamento Binası (Az Országház). Dünyanın en büyük üçüncü parlamento binası olan yerde Macar kraliyet mücevherlerine ve Macar kültürüne ait pek çok nadide parçanın yer aldığı yapının tam 691 odası bulunuyor. Uzun koridorları olan binayı gezmek için en az bir saatinizi ayırın.Parlemento binasına rehberli turlarda düzenleniyor; tam 21.43€, öğrenci 10.71€.

St. Stephen Bazilikası (Szent István Bazilika) Budapeşte’nin en büyük kilisesi. 50 yıldan uzun süren inşası 1800’lerde tamamlandı. Görkemli kilisenin orijinal tasarımı mimar Jozsef Hild’e ait, olsa da Macaristan’ın en ünlü mimarlarından Budapeşte Operasının da mimarı Miklos Ybl’in tasarımı ile bitirildi. 96 metre yüksekliğindeki etkileyici merkez kubbesi Macar Parlamentosu’nun kendisi kadar yüksek.

Zincir Köprü (Szechenyi Lanchid) Budapeşte’nin en meşhur ikonu  19. yüzyılda, Tuna Nehri üzerinde, Buda ve Pest’i birleştirmek için yapılmış. O yıllarda iki ayrı şehirden meydana gelen Budapeşte için bu köprü hayati bir anlam taşıyordu. Avrupa’nın en uzun asma köprüsü, şimdiyse bizim gibi turist kalabalıklarını ağırlıyor. Buda ile Pest yakalarını birleştiren, şehrin en güzel köprüsünü koruyan görkemli iki aslan heykelinin önünde fotoğraf çektirin.

Kahramanlar Meydanı (Hősök Tere) Andrassy Bulvarı’nın sonunda yer alan  meydan UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak koruma altına alınmış. Güzel Sanatlar Müzesi ve Sanat Sarayı’na ev sahipliği yapan meydanın en meşhur yeri ise 1900’da yapılan ve Macaristan’ın 1000. yılını temsil eden Milenyum Anıtı. Macar prens Árpád ve onun 6 savaşçısını betimleyen bronz atlı heykeller oldukça ilgi çekici. Meydanın ortasında 36 metrelik sütunun ucunda Cebrail betimlenmiş. Meydanı yarım ay gibi çevreleyen alanda da Macar yöneticilerinin heykelleri sergileniyor. Milenyum Anıtı önünde de Meçhul Asker için bir anıt duruyor.

Vaci Utca,(Utca Sokağı) Otel,motel ,restoran ve alışveriş merkezlerinin olduğu yayalara ayrılmış çok hareketli bir yer.Bu sokak Vörösmarty Meydanı’ndan başlayıp Büyük Market’e kadar uzanıyor.

Büyük Market (Central Market Hall). İçerisinde taze meyve ve sebzeden, tekstil ve hediyelik eşyalara kadar çok geniş yelpazede ürün satılan popüler bir halk pazarı. Burada bir kahve içip elmalı turta yiyin derim.

Balıkçı Tabyası (Halászbástya) 1800’lerin sonunda Macaristan’ın kuruluşu adına yapılmıştır , ülkeyi kuran yedi kavimi temsil eden yedi kuleye sahip. Kale Tepesi’nde (Castle Hill) bulunan Tabya, hem Danube’nin hem de şehrin en güzel görülebildiği noktalardan biri.

Matthias Kilisesi (Mátyás-Templom), Franz Joseph ile eşi Elizabeth’in taç giyme törenlerinin yapıldığı kilise olmasıyla ünlü. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun 1867’de kurulması açısından da oldukça önemli bir yere sahip.

Trinity Meydanı Buda’nın Kale bölgesinin adeta kalbini oluşturuyor. Tam ortasında Matthias Kilisesi. Kilisenin tam karşısında ise eski Buda Belediye Binası bulunuyor. Meydana ismini veren sütun 1710-1713 arasında Philipp Ungleich tarafından Barok tarzında yapılmış. Sütunun yapılma amacı ise o yıllarda salgın olan Veba’nın sona ermesi ve onları bir sonraki salgınlardan koruyacağı yönünde bir inanıştı. Tepesinde bulunan heykel Kutsal üçlüyü (baba, oğul, kutsal ruh) temsil ediyor.

Gellert Tepesi Danube Nehrini’ne tepeden bakan tepeye mutlaka çıkılmalı buradan Budapeşte’nin panaromik bir görüntüsünü izlemek mümkün. Tepesinde bulunan Kale Avusturyalı Habsburgs tarafından 1850 ile 1854 arasında yapılmış. 1947’de dikilen Yine tepede yer alan Özgürlük Anıtı Sovyet güçlerinin şehri Nazi işgalinden kurtarmasının bir simgesi olarak biliniyor.
Margaret Adası gezmek isterseniz köprüden ayrılan bir yolla yürüyerek inebilirsiniz.Bu adada bulunan yeşil ve sessiz ortam dinlenmek için iyi bir yer.
Buda Kalesinden şehir Manzarası ve Pest'e bakış


Aziz Matthias Kilisesi

Balıkçılar Tabyası

Parlamento Binası

Özgürlük Meydanı

Özgürlük Meydanı 

Gate House Tower 

Yeşil Köprü

Büyük Market

Büyük Market

Yeşil Köprü

Gellert Tepesi - Özgürlük Anıtı

Zincir Köprü


Zincir Köprü  Aslanlar

Buda Kalesi 

St. Stephen Bazilikası 

Havaalanı otobüs durağı  - Şehir Merkezi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder