24 Aralık 2018 Pazartesi

KATMANDU - NEPAL

Milli Gelir Açısından Dünya'nın son sıralarında yer alan bir ülke Nepal...Başkent Katmandu 1,6 Milyon Nüfusa sahip.Deniz Seviyesinden 1300mt yükseklikte.
İstanbul'dan Katmandu'ya ulaşım uçakla yaklaşık 7 saat sürer. 
Aktarmalı uçuşlar biraz daha hesaplı olmakla birlikte Dubai veya Doha üzerinden yapılan aktarmada 8-12 saat gibi beklemeleri göze almalısınız.
Kapıda vize almak çok kolaydır ; bir form,bir adet vesikalık ve 15 günlük vize için 25 dolar yeterli olur.
Katmandu Havaalanında bütün işlemleriniz 30-40 dk da biter ve dışarı çıktığınızda taksiciler sizi karşılar, şehir merkezine kadar anlaşmalı taksiler 7 dolara gider.Dışarıdaki taksilerle pazarlık yaparsanız 5 dolara bile taksi bulursunuz.Eğer önceden otel rezervasyonu yaptırmadıysanız ve şehre geç vakitte ulaştıysanız Thamel'e yakın otellerden birinde 10-15 dolar verip geceyi geçirin.Ertesi gün bolca araştırma yapma fırsatınız olur.Şehir içinde ödeyeceğiniz taksi en fazla 3-4 dolardır.
Dünya'nın diğer benzeri şehirlerinde olduğu gibi burada da trafik keşmekeşliği ve bolca toz mevcut. 
Yemek için 4-5 yıldızlı Otellerin Restoranları daha güvenlidir. Bunun dışında Thamel'de bir çok restoran bulunmaktadır.Thamel İzmir'in Kemeraltı çarşısına benzer bir yapıdadır her şeyi burada bulursunuz. 

KATMANDU'DA GEZİLECEK YERLER

THAMEL MEYDANI : Şehrin kalbinin attığı yer diyebiliriz.Aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz.Yaklaşık 2500 tane dükkanın bulunduğu dar sokaklar İzmir'in Kemeraltı'sını andırır.
Burada bir çok Hotel,Motel,Pansiyon,Cafe,Restoran,spor malzemeleri ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunur.

SWAYAMBHUNATH (MaymunTapınağı) ; 365 basamakla çıkılan Kathmandu'ya tepeden bakan bir tapınak. Burada  insanlar tarafından beslenen yüzlerce maymun serbest biçimde yaşamakta.Zaman zaman sokak köpekleriyle iktidar savaşları yapıyorlar. 

BOUDHANATH STUPA: Nepal'in en büyük Stupa'sı .Dini törenlerin ve ayinlerin yapıldığı bir tapınak. Stupalar Budist'lerin ibadet yaptıkları alanlar.2015 depreminde hasar gören bir çok tarihi yapı gibi buranında restorasyonu devam ediyor. 

PASHUPATİNATH TAPINAĞI (ÖLÜ YAKILAN KUTSAL ALAN)  Bagmati Nehri’nin  kenarında bulunan tapınakta Hindu cenaze törenleri yapılıyor ve ölü yakma törenleri . Ölen kişi erkekse, en büyük oğlu beyazlar giyinmiş bir şekilde alevleri tutuşturuyor, kadınsa aynı görevi evin en küçük oğlu gerçekleştiriyor.

DURBAR MEYDANI (KRALiYET MEYDANI) . Halkın toplandığı, Kraliyet tarafından törenlerin,duyuruların,ritüellerin yapıldığı bir meydandır. Ülkenin önemli ve en eski şehirlerinden olan Patan ve Bakhtapur şehirlerinde de birer Durbar Meydanı vardır.

NAGARKOT : Katmandu'nun 32 km Doğu'sunda 2175m yükseklikte yer alan köyden Katmandu Vadisiyle birlikte en geniş biçimde Himalaya Dağlarının nefis manzarasını izleyebilirsiniz.Konaklayabileceğiniz otellerde mevcuttur.Katmandu'dan araçla yaklaşık 1 saat sürer. Bakhtapur Bölgesinde yer aldığından Nagarkot'a giderken tarihi şehir Bakhtapur'u da görme şansınız olacaktır.

BAKHTAPUR :  Kathmandu’dan 8 kilometre uzaklıkta olan bu tarihi şehir de bir zamanlar krallığın merkezi olmuş. Unesco Kültür Mirasları arasında en çok esere sahip olan şehirdeki Durbar Meydanı’nın daracık sokaklarında yürüyerek, Golden Gate, Nyatapola ve Bhairabnath Tapınağı gibi tarihi ve dini mekanları veya müzeleri ziyaret edebilirsiniz.Meydana giriş 15 Dolar.

THAMEL
KATMANDU OTOGAR

THAMEL
THAMEL

THAMEL
THAMEL

THAMEL
DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU
DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU
DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU
DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU

SWAYAMBHUNATH   -  MAYMUN TAPINAĞI

SWAYAMBHUNATH   -  MAYMUN TAPINAĞI

MOMO

KATMANDU HAVALİMANI TERMİNAL






DURBAR MEYDANI KATMANDU

DURBAR MEYDANI KATMANDU


DURBAR MEYDANI KATMANDU
DURBAR MEYDANI KATMANDU

MOMO (BİR ÇEŞİT MANTI YEMEĞİ)
NEPAL'İN MİLLİ YEMEĞİ DAL BAT 

DURBAR MEYDANI KATMANDU
Thamel Açık hava terzisi






DURBAR MEYDANI KATMANDU


KATMANDU GENEL GÖRÜNÜŞ

KIRIM

SİVASTOPOL (AKYAR)


342.000 civarındaki nüfusuyla Kırım'ın en büyük şehridir. Nüfusunun önemli bir bölümünü Ruslar oluşturmaktadır.
Kırım yarımadasının güneybatısına düşen şehir, mimari görünümü, insan profili, ritmi, enerjisi ve büyük limanı ile Kırım'ın diğer şehirlerine göre oldukça farklıdır. Bu haliyle Sovyet coğrafyasının herhangi bir şehrinden pek bir farkı yok gibidir. Akyar’da limanda demirli ziyarete açık bir askeri geminin güvertesinde Ruslar bu farkı doyasıya yaşar, Sivastopol ruhunu hissederler. Turistler burada Karadeniz Filosu’nun nasıl oluşturulduğu hakkında ve kuşatma hakkında bilgi edinirler.
SSCB döneminde ve Ukrayna'nın bağımsızlığının ilk yıllarında "askeri bölge" ve "yasak şehir"olmasından dolayı, özel izinle girilebilen Akyar'a 1996 yılından beri turistik amaçlı ziyaretler yapılmaktadır. Sovyet döneminin dünyaca meşhur bu askeri üssü o yıllarda bünyesinde barındırdığı 800 parçalık muazzam donanma ile bütün dünyanın gözlerinin dikip takip ettiği bir kent şimdilerde yavaş yavaş bu vasfından sıyrılmaya çalışmaktadır. Şimdilerde gayet bakımlı kıyılarıyla ve sanatoryumlarıyla popüler bir tatil merkezi olmaya aday Akyar'ı yılda ortalama 500 bin turist ziyaret etmektedir.
Görülmesi Gereken Yerler
Bu askeri kimliğinin yanında şehir müzeleri ile de meşhurdur. Şehir adeta müzeler kenti ve anıtlar kenti olarak anılır. Tüm şehir başlıbaşına bir açık hava müzesi gibidir. 1800'ün üzerinde anıt esere sahiptir. Bunlardan 31’i sanatsal anıt, 24’ü kardeş mezarlık, 42’si ortak mezarlıktır.
Kırım Savaşı Müzesi - 1854-55 Sivastopol Savunması Panaroması
7 Mayıs 1944 Sapun Dağı Fırtınası Diarama'sı 2. Dünya Savaşı sırasında Alman ordularının Kırım genelinde en büyük mukavemet gördüğü yer Akyar kenti idi. Rus ordusu Akyar'da uzun süre Alman ordularına direnmiştir.
Diarama aynı panorama gibi, aynı tarzda (ama biraz daha küçük) bu çatışmaların anlatıldığı bir müzedir. Müzenin çevresinde ayrıca o dönemde savaşlarda kullanılan çeşitli silahlar ve araçlar sergilenmektedir.
III. Aleksander Camii  : Akyar'da günümüze ulaşabilen ve faal durumdaki tek camidir. Rus Çarı III. Aleksander tarafından Buhara Emiri'nin gönderdiği paralarla yaptırılmıştır.
Sivastopol Limanı : Avrupa'nın en iyi haliçlerinden biridir. Avrupa'nın tüm filosunu barındırabilir. Dibi derindir. Tamamen tebeşirli kayalıklar ile korunmuş durumdadır. Haliç doğuya ve batıya doğru 6 km'dir. Genişliği 1.500 metredir. Girişinin darlığı 850 metre'dir. Derinliği 6 - 10 kulaçtır. Deniz dibi güzeldir. Büyük gemiler kıyıya bağlanabilmektedir. Ana körfezde dört küçük koy daha vardır. Girişteki Karantina koyu, güneye doğru 1,5 km yayılan, 4 - 9 kulaç derinlikteki Güney (Yuzhnaya) koyu, Tersane koyu ve Topçular (Artillery) koyu. Küçük Karasu (Chornaya) deresi koyun başlangıcında denize dökülür. Kentin ana kısmı, büyük koyun güney kıyısı boyunca, Güney koyu ile Topçular koyu arasında, sahilin 10 ila 30 metre yüksekliğine kuruludur. Büyük körfezin diğer kıyısındaki birkaç bina kentin kuzey kısmını oluşturur.
Şimdilerde Rus-Ukrayna donanmalarına ait gemilerin bulunduğu limanda ve körfezde kiralık motorlarla gezinti yapılabilmektedir.
Akyar'da 2004 yılında Kırım Harbi’nin 150. yılı münasebetiyle büyük bir törenle açılan Türk Şehitliği vardır. Şehitlik, Akmescit’e giderken yol üstündedir. Ayrıca Akyar'a Akmescit üzerinden gidildiğinde, Kırım'ın Ruslar tarafından işgal edilişinin 200. yılı şerefine 1983 yılında dikilen kocaman bir takın altından geçilerek girilmektedir.
Sivastopol Kahraman Savunma ve Özgürlük Müzesi  :  1854-55 savaşından kalma bir eşya koleksiyonu içerir.
Fransız Askeri Mezarlığı : Malahov (Malakoff) tümülüsü’nün doğu cephesinde 8 Ekim 1855’teki baskında ölen Fransız askerlerinin gömüldüğü toplu mezardır.
Bratskoye Kladbişçe Mezarlığı Koyun kuzey kıyısındaki mezarlıkta Sivastopol kuşatmasında ölenler gömülüdür. Kuşatmada şehri savunurken ölenlerin bulunduğu bir halk mezarlığıdır.
Kentteki Diğer Görülmesi Gereken Yerler
Ukrayna Ulusal Bilim Akademisi Güney Denizleri Biyoloji Enstitüsü Akvaryumu (1897), 1941 – 1942’de Sivastopol’u savunanlar için dikilen kahramanlık anıtı, Batık Gemiler anıtı, kahraman kent şerefine dikilen bir dikilitaşın bulunduğu Kristal Burnu, Kont İskelesi (Grafskaya Pristan - Count's Quay - Count Pier – Count Wharf), Svobodny destroyerinde ölen denizcilere ait bir anıt, Konstantynivsky ve Mykhailivsky istihkamları, Karadeniz Filosu müzesi, Malakhy Tepesi, Sivastopol Sanat Müzesi, Britanya Kırım askeri anıtı, Amiral Nahimov (1898), Kornilov (1895), Lasarev, Istomin ve General Todleben anıtları, Büyük Prens Vladimir’in vaftiz edildiği 1888'den kalma klasik tasarımlı Vladimirski katedrali (Aziz Volodymyr), Sanat müzesiPioner (İzci) sarayı, iki denizcilik okulu, şehrin güney yakasındaki 1854-55 Kırım Savaşı Kardeş Mezarlığı, Aziz Nikolay mabedi, Novorossisk kruvazöründe görevli kaybolan denizciler için yapılan mezarlıkta inşa edilmiş “Anayurttan Oğullarına” adlı anıt, Lenin caddesi, Kordonboyu (Primorski bulvarı), Denizciler bulvarı (Matrosski bulvarı), Nakhimov meydanı, Güney koyu.
İNKERMAN (İnkirman / Kalamita / İnşehri)
Balaklava Sovyet Nükleer Denizaltı Üssü

Akyar'ın 5 km kadar güneydoğusunda, küçük bir körfezin her iki yakasında kurulmuştur. Antik bir liman olan körfez Semboller (Cimbalon) körfezi olarak anılır. İsminin Türkçe "Balıklı Ova" veya İtalyanca "Bella Clava" (Güzel Yalı) sözünden geldiği tahmin edilmektedir. Balıklava, Balıklağo Balıkova Kalesi, Balıklağı Kerman gibi söyleniş biçimleri de vardır.

Evliya Çelebi kayıtlarında buradan şu şekilde bahseder; «Balığı çok olan bu şehre Tatarlar Balıklağı Kerman derler. Bayezid Velî zamanında Gedik Ahmed Paşa Mengli Giray ile birlikte Cenevizliler elinden fethetmişlerdir. Kaleden aşağı, dışarda, liman kenarında bir cami, bir mescit, iki mahalle, ikiyüz ev vardır.»

Antik Yunan halkı dar körfezi Odysseus efsanesine benzettiğinden Cimbalon (Sirenler körfezi / Semboller körfezi) olarak adlandırdı. Iphigenia hikayesi ile de ilişkilendirilmektedir. 14. yy sonununda Cenevizliler Kefe ve Sudak'taki ilk üslerinden sonra etki alanlarını Kırım kıyıları boyunca genişlettiler ve ticaret limanı için ve ileri karakol için uygun bu korunaklı körfezi buldular. Buradaki Yunan balıkçı köyünü ele geçirdiler. Daha sonra bölge 1357 ile 1433 yılları arasında Feodoro Prensliği’nin bir parçası oldu. Buradaki Yunanca ismi İtalyan söylenişinde Chembalo olarak değiştirdiler. Kenti savunmak için Cenevizliler 15. yy'da bu korunaklı körfezin kuzeydoğu ucundaki dar girişine Çembalo kalesini kalesini kurdular.

Feodorit'ler Chembalo'yu 1433 yılında ele geçirdiler. Aynı yıl Cenevizliler Feodorit kalesi olan Kalimata'yı (İnkerman / Kalamyta) yakıp, yıktılar. Daha sonra Cenevizliler kenti tekrar ele geçirmek için denizden büyük ölçekli bir harekat başlattılar.

1475 yılında ise Kefe'nin ve diğer Ceneviz kalelerinin Osmanlılarca ele geçirilmesinden sonra, Chembalo da Türklerin eline geçmiş oldu. Kale, 1475 yılında Gedik Ahmet Paşa ve I. Mengli Giray Han orduları tarafından kuşatılarak ele geçirilmiştir. Bu tarihten sonra kent önemini yitirdi ve sonra terkedildi.

Çok daha sonraları, kent Rus hakimiyetinde iken, Kırım Savaşı'nın bir evresi de bu kentte cereyan etmiştir. Balaklava, Sovyetler Birliği döneminde Karadeniz Donanması için bir denizaltı üssüydü. Bu dönemde dağların içine denizden gizli bir tünel ile girilebilen bir denizaltı fabrikası inşa edilmiştir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından denizaltı üssü ve fabrika bölümü yağmalanmış ve tahrip edilmiştir. Ancak ilerleyen zamanda bu üssün yeniden işler hale getirilmesi, stratejik öneminden dolayı kuvvetle muhtemeldir.



Aluşta
Batıdan Yalta’ya giderken ilk deniz-güneş-kumsal kasabası. Aluşta’daki (Alushta) eski tekne tersaneleri kumsallara çevrilmiş.

Alupka
Alupka kayalık deniz kıyıları, Rus tipi yazlık ev daçalar ve Vorontsov Sarayı’na evsahipliği yapıyor. Churchill 1945’teki Yalta Konferansı sırasında bu sarayda kaldı.

Bahçesaray
Simperofol ile Sevastopol arasındaki vadide yer alan Bahçesaray (Bakhchysarai), başta Kırım Han Sarayı, kayalara oyulmuş Ermeni Manastırı, Çufutkale ve Türk Müseviler olan Karaylar’ın sinagogu olmak üzere ilginç gezilecek görülecek yerlere sahip. Tatarcası Bağçasaray. Eski Yurt, Orta Cuma Camii, Tahtalı Cami, Zincirli Medrese de Tatar eserlerinden.
Kırım Han Sarayı, 1443 yılından itibaren Tatar Hanlığı’nın başkenti idi. Bahçesaray 1475 yılındaki Osmanlı işgalinden itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı ama kendi içinde egemen bir hanlık haline geldi. Kırım Savaşı ile Ruslara geçen bölgede Kırım hanlarına soylu ünvanı verildi, başkent Simferopol’e taşındı. Han Sarayı güzel bahçeleri, camileri, mezarlıkları, ahşap yapıları ve haremiyle Kırım’da görülecek yerler arasında.

Simferopol
Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkentidir. Kırım'ın Ruslar tarafndan işgal edildiği 1783 tarihine kadar Kırım Hanlığı’nın ve Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresinde kalmıştır. Türkiye'de Akmescit olarak da bilinir. Salgır Çayı'nın kıyısında yer alır.
Genelde kıyılara ve dağlara gitmek için bir aktarma yeri olan kentin Tatarca adı Akmescit. Simferopol’den Yalta’ya 56 kilometrelik dünyanın en uzun troleybüs hattı var.

Feodosya
Simferopol’den 100km doğuda bulunuyor.
Burada Feodosyalı ünlü ressam Ayvazovski Resim galerisi var.

Kerç
Yarımadanın en doğusunda,  Rusya’ya çok yakın bir kent. Tatarcası Keriç olan kentin adının uluslararası yazılımı Kerch.

Koktebel
Feodosya ile Sudak arasındaki tatil kasabası kumsalları ve eğlencesi için tercih ediliyor. Burada ismi halen Türkçe olan Karadağ, tekne ile ziyaret etmeye değer. Pansiyon fiyatları uygun. Tatarcası Köktöbel.

Simeiz   Yalta yakınlarındaki Simeiz, kayalık ve güneşli bir kasaba.

Kırlangıç Yuvası ( Swallow’s Nest)
Kırlangıç Yuvası Yalta ile Alupka arasındaki Gaspra’da bulunuyor. Kırk metrelik uçurumun tepesinde ve tam ucundaki Neo-Gotik saray 1912 yılında inşa edildi ve Kırım’ın en ünlü simgesi ve mutlaka gezilecek yerler arasında. Yalta’dan tekne turları var.

Massandra Sarayı
Fransız şatosunu andıran eski çar sarayı. Bir kez Stalin gitmiş ama güvende hissetmediği için kalmamış.

Yalta,

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin güney sahilinde, Karadeniz kıyısında yer alan, 170.000 nüfuslu sahil .Özerk cumhuriyetin başkenti Akmescit'ten 79 km güneyde yer alır. Etrafındaki köy ve kasabaları ile beraber güzel manzaralara sahip Kırım'ın ve hatta Ukrayna'nın en büyük uluslararası tatil ve sağlık merkezidir. Yaz mevsiminde nüfusu 500.000’lere rahatlıkla çıkmaktadır. Sayılı otel, sanatoryum (sağlık amaçlı otel) ve devrim öncesi yapılmış villa tarzında tatil merkezleri, daçalar (SSCB döneminde Politbüro üyelerinin yazlık evleri) vardır. Yalta, Kırım Tatarlarının Kırım genelinde Akyar’dan sonra en az yoğunlukta bulunduğu yerleşim yerlerinden biridir. Yalta’ya özellikle Ruslar yoğun ilgi göstermektedir
“Dünyanın Paylaşıldığı Yer” olarak bilinen Yalta, bu yakıştırmayı 1945’deki meşhur Yalta Konferansı’na ev sahipliği yapmasından dolayı almıştır. Çar II. Nikolay için 1911’de yaptırılan Yalta yakınlarındaki Livadiya Sarayı’nda bu tarihi konferansın izleri itina ile korunmaktadır.




SIVASTOPOL

SIVASTOPOL


SIVASTOPOL
SİVASTOPOL


BAHÇESARAY
BAHÇESARAY

BAHÇESARAY











FEODOSIYA
FEODOSIYA

 
FEODOSIYA








FEODOSIYA AYVAZOVSKİ MÜZESİ


YALTA


YALTA
YALTA
YALTA

YALTA
YALTA















BALAKLAVA


BALAKLAVA

BALAKLAVA
BALAKLAVA