Sakız
Limanında küçük bir gümrük var. Yavaş işlemesine rağmen en geç kırk dakikada
pasaport işiniz biter ve Sakız sokaklarına doğru süzülürsünüz Sokaklar,sahiller
oldukça temiz. İnsanlar güler yüzlü. Hatta bir çoğu Türkçe bile konuşabiliyor.
Adaya
ismini veren sakız ağaçlarını her yerde görmeniz mümkün.Ağaçların altına beyaz toz gibi bir kum serili.Bu kum ağaçlardan
damlayarak düşen sakızın (mastik) kirlenmemesi ve daha kolay toplanmasını
saplıyor.Bu kum adadaki özel bir taşın öğütülmesiyle elde ediliyormuş.
Ada Güney ve
Kuzey olarak iki ölümde gezilebilir. Ben 20Eur a günübirlik tur alarak güney’i
gezmeyi tercih ettim. Güneydeki Mesta ve bina dışı süslemeleriyle ünlü Pirgi
köylerini gezdim.
Yunan yemekleri
§ Caciki (Cacık)
§ Greek Salad ( Bildiğiniz peynirli salata. Ama çok taze
oluyor.)
§ Dolmades (Dolma)
§ Balıklar : Garides (Karides), Kalamarika (Kalamar), Kefali
(Kefal), Barbuni (Barbun)
§ Ahtapot ızgara.
§ Uzo (Milli rakıları. Özellikle sakızlı olanlar tatlı. )
20lik Uzo fiyatı 5-7Eur arasında değişiyor
§ Biralar :
Mythos, Alfa, Chios birası (Adaya özgü yerel bira) Markette 1.5 Euro.
Mekanlarda 3 Euro civarında.
§ Frappe kahve (Buzlu kahve) 2-3 Euro.
Sakız Adasında benim en gözde mekanım bir
aile işletmesi olan Kehribari Restoran . Sakız’da şehir meydanının sol
tarafında ptt nin yan sokağında.Öyle gösterişli bir yer değil, bilinen bir yer
olduğundan rezervasyon yaptırın. Kehribari’de balık veya et menüsü var
hangisini tercih ederseniz masanıza ona göre meze ve yemek geliyor.Ben balık
mönü tercih ettim. Ahtapot salata, karides, piyaz, çoban salata,peynir, kalkan
dedikleri dil balığına benzeyen küçük bir balık, üç adet midye. Bu mönüye 20 lik ouzo dahil toplam 18 Eur
ödedim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder