26 Aralık 2019 Perşembe

SOFYA


Sofya ya otobüsle gelirseniz yeni yapılan Sofya Tren Garı yanında bulunan uluslararası otobüs garında ineceksinizdir buradan metro ile ( Tek yön 1.60eur) eski şehir merkezi Serdikaya’ya geçebilirsiniz.Serdika bölgesi hem Vitoşa Caddesine yakın hemde Banyabaşı Camii ve Sveta Nedelya Kilisesi gibi tarihi yapıları görebilirsiniz.
Sofya Vadisi üzerine kurulan başkentin çevresi dağlarla korunuyor. 550 metrelik rakımı ile ülkenin en yüksekte kurulu yerleşim yerlerinden biri konumunda. Sofya her zaman Bulgaristan’ın başkenti değildi. Şehrin ülkenin en önemli kenti olması için epey bir zaman geçmesi gerekti. Tarihi kaynaklara göre kentin bulunduğu bölgede M.Ö. 7’nci yüzyıllarda bölgede kurulu olduğu bilinen Serdika şehri bulunuyordu. Burada ise Balkan Yarımadası’nın o dönemdeki yerli halkı olan Traklar yaşardı. Ancak zaman içerisinde büyüyen ve tüm Avrupa’yı fetheden Roma İmparatorluğu bu lokasyona da uğradı. Doğu Roma İmparatorluğu’nun önemli bir şehri haline gelen Sofya, 9’ncu Yüzyılda Kuzey’den gelen Slavların akınına uğradı ve Bulgaristan’ın kurucusu kabul edilen Han Krum’un şehre verdiği Sredets ismi ile daha da büyüyerek önemini arttırdı. 
Sofya tarihi boyunca pek çok medeniyetin uğrak noktası oldu. Birinci Bulgar İmparatorluğu’nun hâkimiyetini sona erdiren ise Bizanslılar oldu. Ülkenin yeniden yükselişi ve “Altın Çağı”nı yaşaması ise İkinci Bulgar İmparatorluğu sırasında gerçekleşti. Ülke bu dönemde Kuzeyde Moldova topraklarından, Güneyde Ege Denizi’ne kadar uzanan büyüklüğe ulaştı. Yükseliş devri ise 14’ncü Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına girmesiyle sona erdi. Ancak neredeyse 500 yıllık Osmanlı dönemi Sofya’nın önemini hiç azaltmadı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın sonucunda 4 Ocak 1878'de tekrar egemenliğini kazanan Bulgaristan’ın yeni meclisi, 3 Nisan 1879 tarihinde Sofya’yı ülkenin başkenti ilan etti.Balkan ve Dünya Savaşları’nda zarar görse de Sofya her zaman önemini korumaya başardı. 1946 yılında kurulan Bulgaristan Halk Cumhuriyeti sürekli gelişerek büyüdü ve verilen özel önemle altyapısına dikkat edilerek genişlemeye devam etti.

Sofya Gezilecek Yerler Listesi
  • Aleksandr Nevski Katedrali
  • Banyabaşı Camii
  • Sveta Petka Kilisesi
  • Aziz George Rotunda Kilisesi 
  • Vitoşa Bulvarı 
  • Borisova Gradina
  • Boyana Kilisesi
  • Ulusal Doğal Tarih Müzesi
  • Ulusal Kültür Sarayı
  • Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu
  • Sosyalist Sanat Müzesi
  • Ulusal Sanat Galerisi
  • Rus Kilisesi
  • Sofya Hayvanat Bahçesi
  • Central Sofia Market Hall
Aleksandr Nevski Katedrali (Alexander Nevsky Cathedral), Dünya’nın en büyük Ortodoks katedralleri arasında sayılan yapının kubbesi altın kaplama ve 12 adet değişik büyüklükte çanı bulunuyor. Osmanlı-Rus Savaşı’nda ölen 200.000’e yakın Slav kökenli asker anısına inşa edilmiş.Bu savaş sonrasında Bulgaristan bağımsızlığını kazanmış. 1912 yılında tamamlanarak kullanıma açılmış.

Banyabaşı Camii (Banya Bashi Mosque), 1576 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Banyabaşı Camii, günümüzde Sofya’da ibadete açık tutulan tek Müslüman ibadethanesi konumunda. Avrupa’nın en eski camilerinden biri. Zamanında camiyi Kadı Seyfullah Efendi yaptırdığı için halk arasında Seyfullah Efendi Cami olarakta bilinir. Komünizm çöktükten sonra aslına uygun olarak restore edilen caminin en dikkat çeken özelliği ise eşsiz kubbesi ve minaresinin yüksekliği. Giriş ücreti ödemeden ziyaret edebileceğiniz yapının içerisinde 700 kişi ibadet edebiliyor.

Sveta Petka Kilisesi : Serdika metrosundan çıktığınız gibi karşınıza çıkan bu küçük Ortodoks kilisesi, 11. yüzyılda Aziz Petka anısına yapılmış. Osmanlı zamanında boyanan bu küçük kilisede, Bulgaristan’ın ulusal kahramanı Vasil Levski’nin mezarı bulunuyor. (Giriş Ücreti: 2 Leva) Tarihi bir kilisenin çevresinde eski ve büyük yapılar bulunuyor.

Aziz George Rotunda Kilisesi (Church of St. George) 4. yüzyılın başlarında erken Hıristiyanlık dönemine ait kilise Sofya’da inşa edilmiş en eski yapı unvanını taşıyor.Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış.Yapının arka tarafında, Roma dönemine ait bir yolun kalıntılarını görebilirsiniz. Kilisenin karşısında Saint Sofia’nın bronz ve altından yapılan heykelini görebilirsiniz.

Vitoşa Bulvarı (Vitosha Boulevard)  Adını Sofya yakınındaki Vitoşa Dağından alan bulvar, 1. Dünya Savaşı döneminde inşa edilen kamusal binalar sayesinde önemli bir ticari merkez haline gelmiş.
Sofya’nın en hareketli ve önemli alanında bir çok ünlü markanın mağazaları, sağlı sollu yayılmış kafe ve restoranlar bulunuyor ayrıca bulvar üzerine güzel bir mimariye sahip Sofya Adalet Sarayı, Sveta Nedelya Ortodoks Kilisesi, Ulusal Kültür Sarayı gibi binalarıda görebilirsiniz.

Borisova Gradina Boris’in Bahçesi anlamına gelen ve yapımına 1884 yılında başlanan park adını      Çar 3. Boris’ten almış. 1944-1989 yılları arasındaki Komünist rejim parkın adını adını Özgürlük Parkı olarak değiştirmiş. Parkın içinde Sovyet Anıtı, Üniversite Gözlem Evi, Açık Hava Okulu gibi ilginizi çekebilecek yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Boyana Kilisesi (Boyana Church) Kent merkezinin 8 kilometre güneyindeki Vitoşa Dağı’nın eteklerinde yer alan , farklı dönemlerde inşa edilmiş 3 yapıdan oluşuyor.İnşa süreci 10. yüzyılın sonunda başlayıp, 19. yüzyılın ortasında sona eren kilisenin en önemli özelliği olarak 1259 yılında çizilmiş freskleri gösteriliyor.
Yapının önceki dönemlerinde çizilmiş duvar resimlerinin üzerine işlenmiş 89 sahnede 240 insan figürünü barındıran bu freskler, Doğu Avrupa Orta Çağ sanatının günümüze ulaşmış en başarılı örnekleri arasında sayılıyor.

Doğal Tarih Müzesi (National Museum of Natural History) Alanında ülkenin ve Balkanlar’ın en eski ve en zengin içeriklisi olan müze Prens Ferdinand’ın emriyle 1889 yılında kurulmuş. Kurulduğu dönemde prensin kuş, memeli ve kelebeklerden oluşan kişisel koleksiyonunun sergilendiği müze, günümüzde Bulgaristan’ın ve dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen örneklerinin ölü veya diri olarak sergilendiği tek ulusal enstitü konumunda.
Ulusal Kültür Sarayı (National Palace of Culture) Bulgaristan’ın kuruluşunun 1300. yıl dönümü olan 1981’de açılmış. Ağırlıklı olarak konserler için kullanılan kültürel merkez, 13 holü ve 15 bin metrekarelik sergi alanıyla Güneydoğu Avrupa’nın en büyük çok fonksiyonlu konferans ve sergi merkezi konumunda.Kültür sarayının yeraltında kalan 3 katında ise kafeler ve mağazalar bulunuyor.

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu (Ivan Vazov National Theatre), Kent Bahçesi’ne bakan bir grup tiyatrocu tarafından 1904 yılında kurulmuş. Tiyatronun 1952-1962 arasında Krastyu Sarafov adıyla anılan binası, 1907 yılında kullanıma açılmış. 1923’te yangın sonucu, 2. Dünya Savaşı’nda ise bombalamalarla ağır hasar alan tiyatro binasının dışı her defasında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Ancak Neo-klasik mimari ile inşa edilen binanın iç kısmında ve ön cephesinde önemli değişiklikler yapılmış.
Sosyalist Sanat Müzesi (Museum of Socialist Art),  1944-1989 yılları arasındaki komünist rejim dönemine ait sanat eserlerinin sergilendiği müze 2011’de açılmış. Koleksiyonu 45 yıllık dönem içerisinde yaratılmış bir çok heykel, büst ve tablolardan oluşan müzede Todor Zhivkov, Vladimir Lenin, Joseph Stalin gibi komünizmin önde gelen liderlerinin, komünist yönetim altında çalışmış işçilerin, kızıl ordu askerlerinin heykellerini ve portrelerini görebilirsiniz.

Ulusal Sanat Galerisi (National Art Gallery) 1934 yılında kurulmuş Ortaçağ döneminden itibaren oluşturulmuş yerli ve yabancı eserlerden oluşan 50.000 parçalık koleksiyona sahip. Monarşinin kaldırılmasının ardından 1946’da Battenberg Meydanı’ndaki eski Kraliyet Sarayı’na taşınan müzenin koleksiyonunun büyük kısmını 19. ve 20. yüzyıl tabloları oluşturuyor. Müze, Bulgar halkının kültürel ve sanatsal gelişimi hakkında bilgi edinmek için ideal bir mekân.

Rus Kilisesi (The Church of St Nicholas the Miracle-Maker) Yeşil Beyaz renkleri ve Altın kaplı kubbeleri ile  Sofya’nın en güzel kilisesi olarak tanımlanıyor. Bulgaristan’ın özgürlük savaşı sırasında bu alanda bulunan Saray Camii Rus Birlikleri tarafından yıkılıp yerine 1914 yılında bu kilise inşa edilmiş.

Central Sofia Market Hall 3 katlı olarak 1911 yılında inşa edilen Sofya Merkez Çarşısında gıda, giyim, kuyum, fast food dükkânları ve tezgâhları bulunuyor.Günümüzde kentin en önemli ticaret merkezi konumunda bulunuyor, kent merkezindeki Marie Louise Bulvarı’nda yer alıyor.Pazar yeri binasının mimarisi, Neo-Bizans ve Neo-Barok ayrıntılarla dikkat çekiyor.

Sofya’da Gezilecek Diğer Yerler
Sofya seyahatinizde yeteri kadar vaktiniz varsa gezi listenize şu noktaları da ekleyebilirsiniz;
·        National Museum of Military History
·        Vitosha Dağı
·        Antika Pazarı
·        City Park
·        Kara Camii
·        Women’s Market
·        Borisova Gradina TV Kulesi
·        Etnoğrafya Müzesi
·        Kraliyet Sarayı
·        Krystal Garden
·        Love Park
·        Pirotska Caddesi
·        Sofya Sinagogu
·        St Paraskeva Kilisesi
·        Tsar Ivan Shishman Caddesi

Sofya Merkez Tren Garı



Sofya Metrosu



Rus Kilisesi



Şehir içi tramwayları

Sofya Otobüs Terminali

Sveta Nedelya Kilisesi

Serdika Antik Alanı ve arka tarafta Banyabaşı Camii

St Sofia heykeli

Sofya Tarih Müzesi

Market Hall

Sofya Sinagogu

Market Hall

İvan Vazov Tiyatrosu


Alexander Nevsky Katedrali





Banyabaşı Camii Karşısında yer alan Türk Lokantası


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder