26 Aralık 2019 Perşembe

BÜKREŞ


 Bükreş Romanya Ovasının ortasında, Tuna Irmağının bir kolu olan Dimbovita’nın kıyısında kurulmuştur Çok eski yerleşim yeri olduğunu gösteren arkeolojik kalıntılar olmasına rağmen Bükreş‘in ismine ilk kez 1459’dan kalma belgelerde rastlanmış. 1448-1476 arasında üç dönem tahta çıkan Kazıklı Voyvoda olarak anılan III. Vlad Eflak Devletini ve özellikle o dönemde başkent olan Tirgovişte’yi Osmanlılara karşı korumak için Bükreş Kalesini yaptırdı.Prens Vlad’ın Müslümanlara uyguladığı işkence ve katliamları nedeniyle Fatih Sultan Mehmet 1462 de Eflak’a büyük bir seferler düzenleyerek Bükreş’i Osmanlı topraklarına kattı ve 400 sene Osmanlı Hakimetinde kaldı...
1716,1737 ve 1789 yıllarında Habsburg lular üç kez Bükreş’i Osmanlılardan alma girişiminde bulunmuş. 1768-1806 yılları arasında Ruslar Bükreş’i işgal etme girişiminde bulunmuşlar. 1813-14 yıllarında kenti saran veba salgınından dolayı nüfusu azalmış.1823 ten 1853 Kırım Savaşına kadar gayri resmi Rus hakimiyeti görülüyor.1859’da çıkan bir ayaklanmadan sonra Eflak ve Boğdan, Romanya Prensliği’ni oluşturmak üzere birleşmiş ve burası 1862’de yeniden başkent ilân edilmiş.
1878 de Osmanlıdan tamamen bağımsızlığını elde etmiş.1916-1918 yıllarında Almanlar tarafından işgal edilen kent geçici olattak başkent özelliliğini kaybeder.1.Dünya Savaşından sonra tekrar Başkent Statüsü kazanır.

Bükreş Gezilecek Yerler Listesi

Bükreş Parlamento Sarayı
Lipscani
Ateneum Romanian
Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi
The National Museum of Art of Romania
Stavropoleos Kilisesi
Herăstrău Parkı
Grigore Antipa National Museum of Natural History
Devrim Meydanı
Museum of Romanian Peasant
Zafer Takı
Calea Victoriei
Çeşmeci Parkı
Romanian Patriarchal Cathedral
Cantacuzino Sarayı

Diğer yerler
Unrii Meydanı (Unirii Square)
National Museum of Romanian History
Yahudi Tarihi Müzesi (Bucharest Jewish Museum)
Antim Monastery
Bükreş Türk Şehitliği
Bükreş Üniversitesi
Carol Park
Cotroceni Palace
Kretzulescu Church
Eski Mahkeme Kilisesi
Jeoloji Müzesi

Bükreş Parlamento Sarayı (Palace of Parliament)  Diktatör Nikolay Çavuşesku tarafından 1983-1989 yılları arasında yaptırılmış. Yapıldığı alanda binlerce bina ve dini yapı yıkılmış.Tasarımında ve inşa sürecinde 700 mimarın çalıştığı bina dünyanın en büyük, en pahalı ve en ağır sivil yönetim binası olarak kayıtlara geçmiş.

Lipscani (Old Town) Gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan Eski şehir bölgesi Kont Drakula (Prens Vlad) tarafından 15.yy da kurulmuş.Dambovita Nehri kıyısında yer alan bölgede çok sayıda eğlence yeri, restoran, alışveriş merkezi ve sanat galerisi bulunuyor.

Ateneum Romanian  Zafer Caddesi’ndeki George Enescu Meydanı’nda bulunan tarihi salon 1888 yılında açılmış. Yeni Romanya’nın şekillenmesi için 1919 yılında düzenlenen tarihi konferansa ev sahipliği yapmış. Salonun önünde Romen şair Mihai Eminescu’nun heykelinide görebilirsiniz

Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi (Dimitrie Gusti National Village Museum), 1936 yılında açılan müze Herăstrău Parkı içinde geniş bir alanda yer alıyor. 17. ile 20. yüzyıllar arasında inşa edilen köy evleri bulundukları yerden bu alana taşınmış, ayrıca kilise, değirmen gibi yapılarda bulunuyor. Yöresel kıyafetler ve el sanatları ürünlerinin satışının yapıldığı bir de mağaza var.

The National Museum of Art of Romania (Ulusal Sanat Müzesi), Devrim Meydanı’nda bulunuyor. 1837 yılında inşa edilen yapı uzun süre kraliyet sarayı olarak kullanılmış. Orta çağa ve modern döneme ait Romen sanat eserlerinin sergilendiği müze 1948 yılında açılmış. Çavuşesku İdaresi’ne son veren 1989 Devrimi sırasında zarar görmesinin ardından 2000’li yılların başında tekrar kamuya açılan müzenin koleksiyonuna, diktatör döneminde tahrip edilen manastırlardan kurtarılan sanat eserleri dâhil edilmiş.

Stavropoleos Kilisesi (Stavropoleos Church) Yunanca’da “hacın kenti” anlamına gelen kelimeden adını alıyor, Romanya Tarih Müzesi yakınında yer alıyor.Bizans müziği, teoloji, sanat ve tarih alanlarında yazılmış 8.000 kitaplık bir kütüphaneye sahip olan manastır, 1724 yılında Arşimandrit Ioanichie Stratonikeas tarafından inşa ettirilmiş.20. yüzyılda doğal felaketler sonucu yıkılan binasından geriye sadece kilise kısmı kalmış. Bizans müziği konusunda Avrupa’nın en geniş arşivlerinden birisine sahip olan yapıda yıl içerisinde konser organizasyonlarının düzenleniyor.

Herăstrău Parkı Kentin kuzeyindeki aynı adlı gölün çevresine 1936 yılında kurulmuş.Yürüyüş yapıp dinlenebileceğiniz huzurlu bir ortam.Parkın içinde restoranlar ve spor alanları da bulunuyor.

Grigore Antipa National Museum of Natural History (Doğal Tarih Müzesi), 1834 yılında kurulmuş .Antik Yunan, Roma ve Bizans paralarından; kaya, mineral örneklerinden; hayvan fosillerinden ve sanat eserlerinden oluşan büyük koleksiyonu barındırıyor .

Devrim Meydanı (Revolution Square), Zafer Yolu üzerinde bulunan meydan adını 1989 Devrimi’nden almış.Eski adı Saray Meydanı. Günümüzde Ulusal Sanat Müzesi olarak kullanılan kraliyet sarayının, konser salonunun ve Bükreş Üniversitesi Kütüphanesi’nin bulunduğu alan, rejim değişikliğine neden olan olaylara ev sahipliği yapmış.Alanın ortasında 1866’dan 1914 yılına kadar Romanya’ya hükmetmiş Kral 1. Carol’un heykeli bulunuyor.

Museum of Romanian Peasant  Zafer Meydanı’nda bulunan Romanya Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’ne yakın konumdaki  100.000 parçalık koleksiyonu köy kıyafetleri, seramik eşyalar gibi Romen köy yaşamına ait materyallerden oluşuyor.İnşa sürecindeki kesintilerin ardından 1941 yılında tamamlanabilen tarihi binasında ziyaretçilerini ağırlayan müzenin geniş koleksiyonunun daha iyi sergilenebilmesi için 2002 yılında eskisinin hemen arkasına yeni bina eklenmiş.Alanında öncülerden birisi olarak kabul edilen müzeyi pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Zafer Takı (Arcul de Triumf). Bükreş gezilecek yerler listesinde sırada Paris’tekine benzerliğiyle dikkat çeken tarihi bir yapı var, adı  Şehrin kuzey tarafındaki Kiseleff Caddesi üzerinde bulunan tak, ilk olarak Romanya’nın 1878’de bağımsızlığını kazanmasının ardından yapılan törende askerlerin altından geçmesi için ahşaptan yapılmış.Kente gelen gezginlerin fotoğrafını çekebilmek için yoğun ilgi gösterdiği yapı günümüzdeki şekline mimar Petre Antonescu’nun tasarımı kullanılarak getirilmiş.

Calea Victoriei (Zafer Yolu) Zafer Meydanı’na bağlanan kentin cazibe merkezi konumundaki caddede konaklama tesisleri, mağazalar,e ğlence mekânları bulunuyor.Bu cadde üzerinde faaliyet gösteren Ramada Majestic Oteli’nin önünde Türk işletmeci tarafından yaptırılan Atatürk Büstü bulunuyor.

Çeşmeci Parkı (Cismigiu Park) Regina Elisabeta ve Schitu Magureanu bulvarları arasında yer alan parkın resmi açılışı 1854 yılında yapılmış. Parkın içinde 12 büyük Romen yazarın heykelleri ile 1. Dünya Savaşı’na katılan askerler anısına bir anıt bulunuyor.Gölet ve kuğuların bulunduğu park yürüyüş yapmak ve soluklanmak için ideal.

Romanian Patriarchal Cathedral Patriklik Sarayı’nın hemen yanında bulunan , Metropolitan Tepesine Prens Serban Basard’ın emriyle 1654-1658 yılında inşa edilmiş.Başarılı performansları ile bilinen dini müzik grubu sayesinde popüler hale gelen katedralin tüm orijinal fresk ve heykelleri zaman içerinde yok edilmiş.Tarihsel anıt statüsünde koruma altına alınan dini yapıya yapacağınız ziyaret sırasında göreceğiniz tüm fresklerse 1923 yılında Dimitrie Belizarie tarafından yapılmış. Katedralde korunan eserler arasında Aziz Demetrius’un emanetleri bulunuyor.

Cantacuzino Sarayı (Cantacuzino Palace), Bükreş gezilecek yerler listesinin son sırasındaki  kentin belediye başkanlığını yapmasının ardından başbakanlığa kadar yükselen Gheorghe Grigore Cantacuzino için 1901-1903 yılları arasında inşa edilmiş.Ölümünün ardından önce oğluna, sonra da eşine miras kalan bina günümüzde George Enescu Ulusal Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Mimari özellikleri açısından kentin en güzel binaları arasında sayılan yapıda faaliyet gösteren müzede ünlü müzisyenin çalışmaları ve hayatı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Havaalanı Şehir Merkezi Shuttle Servis 783 no



Hanui Manuc Hanı



Opera Binası

Bükreş Ana İstasyon

Bükreş Ana İstasyon

Üniversite Meydanı

Üniversite Meydanı

Atatürk Büstü Zafer Cad Üzerinde


Romus ve Romulus Heykeli

Doğa Tarihi Müzesi

Bükreş Metrosu

Bükreş Otogar

Milli Kütüphane


Lipscani eski Şehir


Unirii Meydanı gece

Parlamento Binası


Zafer takı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder