30 Kasım 2018 Cuma

PEDESA ANTİK KENTİ - BODRUM



 Pedasa Antik Kenti Bodrum’a 4 km uzaklıkta Konacık beldesindedir. Leleg’lerin kurduğu 3 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan bir kenttir.

Tarihe çok iyi taş ustaları ve savaşçı olarak geçen Lelegler, harç ve kireç kullanmadan yaptıkları mimari yapılar ile tanınmaktadırlar. Leleg yapıları binlerce yıl geçmesine ve Yunan uygarlığının tüm baskılarına rağmen silinmeyen izler olarak günümüze ulaşmıştır. Tapınağı, farklı türdeki anıtsal tümülüsleri (taş mezarları), saray kalıntıları, kuleleri, yolları, surları, nekropolü, tarım terasları, çiftlik binaları, akropolü, kale duvarları ile Pedasa; Konacık sırtlarından Torba Limanına dek uzanan geniş bir alana yayılarak, Leleg yerleşiminin tüm özgün niteliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Temelinde hiçbir bağlayıcı malzeme kullanılmayan Pedasa Antik Kenti Lelegler tarafından yontulan taş bloklarının üst üste dizilmesi ile kurulmuştur
Pedasa kazılarında ilk olarak ortaya çıkarılan Athena Tapınağı, antik dönemin en önemli kutsal kült merkezlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Tapınak, kentin girişinde Pedasa ziyaretçilerini karşılayan ilk yapı olmasının yanı sıra yarımadanın en eski ve bilinen ilk tapınağıdır. 

Karakol binasının kuzeyinde Athena Kutsal Alanı'na yönelen “kutsal yol” yer almaktdır. Kentteki akropol'de geniş bir yerleşim planı vardır. Yukarı Kale yaklaşık iç surlar ve kulelerle desteklenip iki dış surla çevrelenmiştir. Surlar yaklaşık 200 m. uzunluğunda olup Akropol'ü çevrelemektedir. Akropol'ün doğusunda yarımadaya hakim Gözetleme Kulesi ve merkezinde megaron planlı Yönetici Binası (Bey Evi) bulunmaktadır. 

Akropol'ün yüksek tepelerinden başlayıp Konacık'ın alçak tepelerine kadar devam eden nekropolis alanları, Leleglerin inançları hakkında önemli bilgiler vermektedir. 

Bodrum'un merkezine oldukça yakın bir mesafede yer alan ve yönlendirme levhaları ile kolaylıkla bulunabilen Pedasa Antik Kenti’ne aracınızla girişinize izin verilmediğinden yaklaşık 30-40 dk lık bir yürüyüş yapmanız gerekebilir.Kent girişinde bir çok yerde özel mülkiyet levhalarıyla karşılaşabilirsiniz bu demek oluyorki koskoca antik kentin bazı bölümleri sahiplenilmiş.


Akropol'e çıkış ve surlar
Akropol Alanı - Gözetleme Kulesi


bey Evi





Athena Kutsal Alanı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder