26 Kasım 2018 Pazartesi

NYSA ANTİK KENTİ


AYDIN ili Sultanhisar İlçesi sınırlarında yer alan Menderes Nehri’nin oluşturduğu bereketli havzada Cecizli-Aydın dağlarının güneyindeki yamaçlarda kurulmuş bir Karia Kenti olan NYSA Roma İmparatorluğunun nemli kentleri arasındadır.Antik kaynaklara göre M.Ö 3.yy Hellenistik dönemde yapılmıştır. Nysa ilk olarak Athymbra ismiyle kurulmuştur. Amasyalı ünlü coğrafyacı Strabon (M.S 64 -M.S.24 ) eğitimini Nysa’da sürdürmüştür.Strabon coğrafya adlı eserinde (Geographica VIX) kenti,hızlı ve derin boğaz oluşturan dereyle ikiye ayrılmış çifte kent olarak tanımlamıştır.Günümüzde bile yüksekçe bir yerden vadiye baktığınızda vadinin batıya doğru iki derin vadi olarak devam ettiğini görürsünüz.
Antik kente yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan yapıların Roma,Geç Roma ve Bizans dönemine ait olduğu tespit edilmiştir.Kentin ilk kuruluş dönemi olan Hellenistik yapıların Roma ve Bizans yapılarının altında kaldığı düşünülmektedir.
Kentin batı yakasındaki Gymnasion,Stadion ve tiyatrosu ile doğu yakasındaki Agora ve Gerentikon  Geç Hellenistik Dönem orijinli yapılar olduğu düşünülmektedir.
Gymnasion (genç erkeklerin eğitildiği) ,kütüphane,tiyatro ve stadion kentin gelişmişliğine en güzel örneklerdir.Kentin politik,sosyal ve ekonomik yaşantısına dair bilgileri ise Gerentikon/Yaşlılar Meclisi,Agora,Forum,Sütunlu cadde ve Çarşı Bazilikası gibi yapılardan edinmekteyiz.
Nysa’nın batı yakasında yer alan iki katlı tonozlu yapılardan oluşan nekropol (Mezarlık alanı) 3 km.Batıdaki Akharaka’da yer alan Nysa’nın kutsal alanı Pluton(Hades) ve Kore(Persophone) tapınağına doğru uzanmaktadır.
Geç Roma ve Bizans dönemlerinde M.S 13.yy a kadar kentte yaşam devam etmiştir.M.S. 14yy da Aydın Bölgesine Selçuklular ve Menteşoğulları hakim olmuş 15.yy dan itibaren kent terkedilerek bugünkü modern yerleşimi olan Sultanhisar’da yaşanmaya başlanmıştır.


SÜTUNLU CADDE
AKHARAKA - SULTANHISAR  PLUTON VE KORE TAPINAĞI


NYSA TİYATROSU 8800 kişi



AKHARAKA PLUTON VE KORE TAPINAĞI


YAŞLILAR MECLİSİ (GERENTİKON)


NYSA KENT GİRİŞİ
PLUTO VE KORE TAPINAĞI - NYSA AKHARAKA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder