26 Temmuz 2017 Çarşamba

LVİV, UKRAYNA

Lviv, 1265 yılında Galiçya Kralı Danylo Haltsky ve oğlu tarafından Lev tarafından kurulmuş. Kral şehre aslan anlamına gelen oğlunun adını veriyor. Ruslar şehre Lvov diyor ancak işgal günlerini hatırlattığı için Ukraynalı’lar bu isme soğuk bakıyor. Şehrin nüfusu yaklaşık 860 bin. Şehir batıda Polonya’ya çok yakın.Para birimi Grivna (1 usd 25 Grivna-Haziran 2017)
Orta Avrupa şehirlerini çağrıştıran bir yapısı var.Binalaların çoğu eski ve iyi korunmuş durumda. Aylar öncesinden İzmir-İst-Lviv biletimi alıp internet üzerinden kalacak yer rezervasyonumu da yapmıştım.Kalacağım apart daire şehrin merkezinde,bir çok önemli mekana yakın.Lviv'i gezmek için 3-4 gün yeterli. Merkezde bir çok kafe restoran mevcut.Fiyatlar da Türkiye'ye göre oldukça uygun.Ukrayna Türklere vize uygulamadığından çipli kimlik kartları veya pasaportla ülkeye giriş mümkün.İlk defa giriş yapacaklar polis noktasında kısa bir sorguya alınabilir.

Mons Pius Restaurant .Hem başarılı hem ucuz bir restoran. 

Türklerin işlettiği Glory Cafe’ye de Türk Kahvaltısı bulabilirsiniz

Rynok Meydanına yakın Antalya Restotanda Türk yemeklerini bulabilirsiniz.

Pizza için Celentano’ya gidin hem ucuz hem lezzetli pizzaları var 

Lviv Coffee mining Manufacture’a uğrayıp nefis bir Lviv kahvesi için derim. 1683 yılından beri hizmette…

Gasova Lampa .Gazyağıyla çalışan lambaların mucidinin anısına açılan restoranda bir sürü gaz lambası göreceksiniz.

Lviv’in meşhur çikolataları için önerim Lviv Handmade Chocolate .

Baczewski Restaurant , Strudel Haus da gidebileceğiniz mekanlardan.

Rynok Meydanı ( Pazar Meydanı) Şehrin kültürel,kamusal,siyasi merkezi .İyi korunmuş tarihi binalarla çevrelenmiş hoş bir meydan.

Ratuska Kulesi: Rynok Meydanı’nın ortasında bulunan Belediye binasındaki 60m lik Kulesiye çıkıp şehir manzarasını izleyebilirsiniz.

Potocki Sarayı: Avrupa’nın önemli ailelerinden Poticikiler tarafından kurulmuş.Lviv’e ait sanat eserlerini sergileniyor.

St. George’s Katedrali : Yüksek bir tepeye kurulu katedralden şehrin manzarasını izleyebilirisiniz. Katedral 1744-1760 yılları arasında inşa edilmiş.

Lychakiv Mezarlığı: Ülkenin sanatçı,müzisyen,devlet adamı gibi ileri gelenlerine ait bir mezarlık.Merkezden taksiyle kısa sürede ulaşabilirsiniz.Mezarlık içindeki heykel ve taş yapılarla adeta bir müzeyi andırıyor.Giriş 1 usd . 

Museum of Folk Architecture : Altmış hektarlık açık alana kurulu bir çok tarihi ahşap yapı,kilise ve köy evlerinden oluşuyor halk kültürünü yakından görebilirsiniz.

High Castle : Şehrin en yüksek noktasına kurulmuş eski bir kale.Kale’den ziyade piknik alanına benziyor.Günbatımında şehir manzarasını izleyebilirsiniz.Bu nokatay çıkmak için yarım saatlik dik bir çıkışı göze almalısınız.

Lviv Opera ve tiyatro Binası : 1897 yılında inşa edilen opera Svobody Caddesi üzerinde.Altından nehir geçmekte olduğundan binanın zarar görmesi üzerien restore edilip güçlendirilmiş. 

Mazo(Masoch) Cafe :Meydana oldukça yakın cafe Mazoşizmin isim babası olan Alman yazar Leopold von Sacher-Masoch’un anısına açılmış.

Dominican Katedrali ve Manastırı: Yaklaşık 12. yy’da kurulmuş şehrin en eski yapılarından.

Gece Kulüpleri : 
SPLIT" Strip–Bar Kulübü saat 22.00 de itibaren açılıyor Giris ücreti – 200 UAH. (yaklaşık 8 usd)
Disco&Gece Kulübü Malevich, Lviv Opera Binasına 400m uzaklıkta
Türklerin işlettiği Metro Gece Kulübü
Rafinad People, Fashion Bar










Belediye Binası ve Ratuska Kulesi

Rynok Meydanında şarkılar




Museum of Folk Architecture


Schevchenko anıtı

Lviv stil kahve
Kral Danilo Heykeli














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder