4 Ağustos 2017 Cuma

ANNAPURNA CIRCUIT - NEPAL

Beyaz tanrıçalar diyarına yolculuk.Annapurna Trekking
27 Mart – 23 Nisan 2017 Tarihlerinde Annapurna Dağ kitlesinin etrafında yürüdük, toplam 27 gün 267km. 5416m ye kadar yükselip Thorong La geçidini aştık.

Yürüyüş parkurumuz sırasıyla;     Katmandu-Besisahar-Bahundanda (otobüs) – Humde-Manang (3540m)Thorong Pedi- High Camp (4870m) – Thorong La 5416m – Jomsom 2720m – Kalopani 2535m- Tatopani 1200m – Sikha 1935m –Tadapani 2620m – Chomrong 2230m – Bamboo 2335m – Deurali 3200m – Annapurna Base kamp 4030m – Macchapuchhre Base cam 3700m – Deurali – Sinuwa 2130m – Jhinu 1780m – Brethanti 1025m – Pokhara 820m.

Faaliyet sırasında görme imkanını bulduğumuz dev dağlar…
Dhaulagiri 8167m (Beyaz Dağ)
Manaslu  8156m (Ruhların dağı)
AnnapurnaI 8091m (Hasat Tanrıçası)
AnnapurnaII 7937m
AnnapurnaIII 7555m
AnnapurnaIV 7535m
Annapurna South 7219m
Nilgiri 7061m
Hiunchuli 6441m
Tilicho 7134m
Gangapurna 7455m

Machapuchhre - Fishtail (Balık Kuyruğu) 6997m


Annapurna Base Camp 4030m









Manang Kasabası ve Gangapurna Dağı 7455m


Throng La 5416m


AnnapurnaIV 7535m
Annapurna II  7937m


DHAULAGİRİ DAĞI  8167m


BESİSAHAR KONTROL NOKTASI



THRONG LA GEÇİDİNE ÇIKIŞ


ANNAPURNA I 8091m (Geri planda)

THRONG LA 5416m

MANANG' A GİRİŞ


THRONG LA GEÇİDİNE ÇIKIŞ 5000m civarı

3 Ağustos 2017 Perşembe

NEPAL-TREKKİNG

Nepal'in ilginç kültürüne ve muhteşem doğa'sına artan bir ilgi var.Bölgeye gitmek isteyenlere tavsiyelerim...
- 6-8 ay öncesinden planlama yapma imkanınız varsa düşük maliyetli bilet alabilirsiniz.Genellikle ucuz biletler aktarmalı oluyor.Aktarmada uzun saatler (5-10 saat) beklemeyi göze almalısınız. 
-Everest veya Annapurna Milli park bölgelerine gidecekseniz.Muson yağmurlarının olmadığı ayları seçin ( Mart,Nisan,eylül,ekim)
-Uzun yürüyüşler yapacaksanız rehber veya hamal kiralamanız önerilir.
-Ana yürüyüş hatlarında kalacak yerler olduğu için çadır taşımanıza gerek yok.Hafif bir uyku tulumu ve ince bir nevresim almanızda fayda var.
-Günlük 3-4 saatlik yürüyüş ve 300m yükselmeden sonra bir gece dinlenin.Bol sıvı alımı aklimatizasyonu (vücudun yüksekliğe uyumunu) kolaylaştırır. Yüksek dağ tecrübeniz yoksa veya antreman eksikliğiniz varsa oldukça yavaş hareket edin ve akut dağ hastalığına karşı ilaç bulundurun.
-Doğa'da yürüyüşlerinizi öğle saatlerine kadar tamamlamaya bakın.Genellikle öğleden sonra kapalı ve yağışlı oluyor.
-Chitwan Milli parkını rehbersiz gezmeyin.Her an vahşi hayvanlarla karşılaşabilirsiniz.
-  hepatit ve tetanoz gibi aşıları olmanızda fayda var.
- Açık suları dezenfekte etmeden içmekten kaçının.Şehir merkezinde bulabileceğiniz klor tabletlerini kullanın.
- Dışarıdan aldığınız meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan yemeyin.
- Midenizin alışık olmadığı gıdaları tüketmekten kaçının.
- İshal ve gıda zehirlenmelerine karşı yanınızda ilaç bulundurun
-Restoran ve kafelerde servisler yavaş olduğundan yarım saat önceden siparişlerinizi verin.





Everest Ana Kamp'a gidiş Khumbu Vadisi
Lukla -Everest Ana Kamp yolu

Katmandu Havaalanı

Katmandu Genel görünüş


28 Temmuz 2017 Cuma

MARTIGNY,İSVİÇRE












Martigny, İsviçre’nin, Valais Kantonu’ nda, 15.000 nüfuslu bir kasaba. Forclaz Geçidi ile Fransa’ya, Büyük St.Bernard Geçidi ile İtalya Aosta’ya bağlanan bir kavşak noktası. Buradan,  İsviçre’nin Verbier kayak bölgesine çıkıp, kayak yapılabiliyor.
Kasabanın,Roma’lılara kadar uzanan bir tarihi var. M.S.1.yy.da Martigny bir Roma garnizonu.  Sezar  buraya 12.lejyonu yollayarak, tüccarların geçerken çok vergi ödedikleri İtalya  geçişi St.Bernard geçidini almalarını istiyor. Şehrin gelişimi  ve önem kazanması da bu Roma lejyonunun yerleşmesi sonrasında oluyor.

MATTERHORN-CERVINO ITALY



Mavi Göl'den Matterhorn dağı











Matterhorn (Almanca), Cervino (İtalyanca), Cervin (Fransızca), İsviçre Alpleri'nde bulunan bir dağdır. Dağın yüksekliği 4.478 metredir.
Fransa tarafından gelirseniz İtalya Aosta Vadisine gitmek için Mont Blanch dağının altındaki tünelden geçmeniz gerekiyor.Chamonix-Mont Blanch tüneli 11 km.. Tünelde çok sıkı güvenlik kuralları var. 50 km.den  yavaş, 70 km.den hızlı gidilmiyor. Öndeki araç ile aranızda mutlaka 30 m. mesafe bırakmanız gerekiyor ve bu standartı parayı ödeseniz bile gişeyi açmadan sizi bekleterek sağlıyorlar. Tırlar ise gruplar halinde konvoy olarak, önde ve arkada polis eskortu ile geçiyorlar.
Aosta Vadisi
Mont Blanch tünelinden sonra 11 tünelden daha geçerek Aosta Vadisi’ndeki İtalya’nın kayak merkezi olan Couermayer Şehrine geliyorsunuz.Aosta Vadisi İtalya’nın en küçük ama en dağlık bölgesidir İsviçre'nin Valais kantonu ile İtalya'nın Piyemonte ve Aosta Vadisi bölgelerinde bulunan Pennine Alpleri'nin doğu cephesinde bulunur.

4 Temmuz 1865’de İngiliz çizer Edward Whymper önderliğindeki grubun Matterhorn’a (14 bin 692 fit ) yaptığı olağanüstü tırmanış, sporun büyümesindeki dönüm noktası oldu.Fakat facia dönüş yolunda vurdu ve yedi kişilik ekipten dördü düşerek öldü.İpin kesildiğine dair kanıtlanmamış suçlamalar yapılsa da, onları sağ kalanlara bağlayan halat kopmuştu.Whymper bu tırmanışı ve daha önce dokuz başarısız tırmanış teşebbüsünü Alplere Tırmanış adlı klasik eserinde anlattı.(1871)

CENEVRE GÖLÜ






















Cenevre Gölü, İsviçre'nin güneybatısında, yukarı Sawoie bölgesinin (Alplerin) kuzeyinde ve Rhone havzasının (Fransa'nın) kuzeydoğusunda yer alan Orta Avrupa’nın ikinci büyük tatlı su gölüdür. "Leman Gölü" olarak da bilinir. İsviçre ile Fransa arasında bölünmüştür. Gölün yüzeyi, denizden 375 m yüksektedir 73 km uzunluğunda 14 km eninde ve en derin yeri 310 m dir. Kıyısındaki başlıca şehirler Cenevre , Lozan ve Montrö’dür.

ANNECY - FRANSA












Fransa’nın Venedik’i sayılan Annecy Kenti, adını verdiği göle dökülen nehrin her iki yakasına kurulmuş klas bir şehir. Cenevre ve Lyon arasında Avrupa’nın önemli kayak merkezlerinin dibindeki Albertville şehrine çok yakın.Tarihi şehirde dar sokakları gezmekten keyif alırsınız.Bu şehirde 300 e yakın Türk ailenin yaşadığı söyleniyor bu sebeple Türk Lokantaları ile de karşılaşmanız mümkün.



CHAMONIX,MONT BLANCH - FRANSA

2740m'denChamonix manzarası















Chamonix (1040m)  yüksekliğindeki Mont Blanch (4810m) dağının eteklerinde Fransa,İtalya,İsviçre nin birleşme noktasında kurulan Haute Savoie bölgesinde yer alan yer alan eski bir şehir 1821 den bu yana dağcılık sporunun başkenti olarak sayılıyor ve muhteşem kayak pistleriyle dünyanın ilk 10 kayak merkezi içinde yer alıyor.
Antoine de Ville, 1492’de Fransa Karlı VIII. Charles emriyle Mont Aiguille’ye tırmandı. O zamana kadar 2086 metrelik bu zirve ulaşılamaz kabul ediliyordu.
İsviçre'li doğabilimci Horace-Bénédict de Saussure (1740-1799) çocukluğundan beri Alplerin devi Mont Blanc’a hayrandı. Bu görkemli dağ kitlesinin erişilmez olması onu çok etkiliyordu, bu nedenle 4.807 metrelik en yüksek noktaya ulaşan ilk kişiyi ödüllendireceğini duyurdu. Ancak kristal avcısı Jacques Balmat ve doktor Michel-Gabriel Paccard, 1786 yılının Ağustos ayında spor amcıyla Mont Blanc’a çıkıp modern tarihin kayda geçen ilk dağcıları oldular. Avrupa’nın bu en yüksek noktasına ertesi yıl bilimsel bir araştırma yapmak amacıyla Saussure de tırmandı; 1788’de de Col du Géant’a tırmanarak orada 17 gün kaldı. Böylece dağcılık sporunun bilinen ilk adımları atılmış oldu.
Doruk Dağcılık Kulübünün düzenlediği bu faaliyette için yaklasık bir sene öncesinden uçak biletlerimizi ve kalacağımız apart oteli ayarlamıştık.Bir temmuz 2017 günü Cenevre Havalimanından kiraladığımız araçlarla Chamonix’e ulaştık öğleden sonra hava kapalıydı ve serinlik kendini hissettirmeye başlamıştı.Bir kaç saat kalacağımız binayı aradık ve araçların park durumunu ayarladık kapalı otoparka bir haftalık yer ayırtarak parasını peşin ödedik.Chamonix’te sezon kışın hareketli olduğundan temmuz ayında çok kalabalık değil. Otopark sorun her bulduğunuz boş yere aracınız parkedemezsiniz o sebeple özel park yerlerinden yer almalısınız. Ertesi gün yağış verdiğinden şehir merkezinden fazla uzaklaşmadan yerel otobüslerden birine binerek Le Tour’a geldik doğa manzaralı bir kafede kahvelerimizi içtikten sonra Chamonix merkezine doğru yaklaşık bir saat süren bir yürüyüş yaptık daha sonra tekrar otobüse binerek merkeze geldik.
 4 Temmuz günü sabah erkenden Les Huces’ten teleferiğe binip (erken gitmek önemli yoksa park problemi yaşanıyor) 1794m deki Bellevue ye çıktık.Oradan da iki vagonlu tramvayla 2380m deki Nid D’Aigle ye çıktık.Mont Blanch dağının eteklerindeyiz dağın zirvesine çıkış yapacak bir çok dağcı bu hattı kullanıyor.Hava açık ve güneşli.İki saatlik bir tırmanıştan sonra 2740m deki küçük dağ evinin olduğu manzara noktasına vardık.Bu noktadan Chamonix şehri kuş bakışı görünüyor ve şehri çevreleyen dağların görüntüsü harika.Dağ evine çıkarken birkaç yerde yaban dağ keçilerine rastladık ve bolca fotoğraf aldık.Keçiler yabani  olmasına rağmen insanlardan kaçmıyorlar ve koruma altındalar yaklaşmak ve dokunmak yasak sadece 10-15 m kadar yaklaşıp fotoğraflarını çekebiliyorsunuz.Bir saat kadar manzara seyredip tekrar geldiğimiz hattı izleyerek şehir merkezine döndük…

Aiguille du Midi  3840m. Glacier De Bossons görülmesi geren yerler.

2740m Dağ evi.Mont Blanch

Bellevue istasyonu

Dağ Keçileri- Mont Blanch
Mont Blanch yolu

26 Temmuz 2017 Çarşamba

LVİV, UKRAYNA

Lviv, 1265 yılında Galiçya Kralı Danylo Haltsky ve oğlu tarafından Lev tarafından kurulmuş. Kral şehre aslan anlamına gelen oğlunun adını veriyor. Ruslar şehre Lvov diyor ancak işgal günlerini hatırlattığı için Ukraynalı’lar bu isme soğuk bakıyor. Şehrin nüfusu yaklaşık 860 bin. Şehir batıda Polonya’ya çok yakın.Para birimi Grivna (1 usd 25 Grivna-Haziran 2017)
Orta Avrupa şehirlerini çağrıştıran bir yapısı var.Binalaların çoğu eski ve iyi korunmuş durumda. Aylar öncesinden İzmir-İst-Lviv biletimi alıp internet üzerinden kalacak yer rezervasyonumu da yapmıştım.Kalacağım apart daire şehrin merkezinde,bir çok önemli mekana yakın.Lviv'i gezmek için 3-4 gün yeterli. Merkezde bir çok kafe restoran mevcut.Fiyatlar da Türkiye'ye göre oldukça uygun.Ukrayna Türklere vize uygulamadığından çipli kimlik kartları veya pasaportla ülkeye giriş mümkün.İlk defa giriş yapacaklar polis noktasında kısa bir sorguya alınabilir.

Mons Pius Restaurant .Hem başarılı hem ucuz bir restoran. 

Türklerin işlettiği Glory Cafe’ye de Türk Kahvaltısı bulabilirsiniz

Rynok Meydanına yakın Antalya Restotanda Türk yemeklerini bulabilirsiniz.

Pizza için Celentano’ya gidin hem ucuz hem lezzetli pizzaları var 

Lviv Coffee mining Manufacture’a uğrayıp nefis bir Lviv kahvesi için derim. 1683 yılından beri hizmette…

Gasova Lampa .Gazyağıyla çalışan lambaların mucidinin anısına açılan restoranda bir sürü gaz lambası göreceksiniz.

Lviv’in meşhur çikolataları için önerim Lviv Handmade Chocolate .

Baczewski Restaurant , Strudel Haus da gidebileceğiniz mekanlardan.

Rynok Meydanı ( Pazar Meydanı) Şehrin kültürel,kamusal,siyasi merkezi .İyi korunmuş tarihi binalarla çevrelenmiş hoş bir meydan.

Ratuska Kulesi: Rynok Meydanı’nın ortasında bulunan Belediye binasındaki 60m lik Kulesiye çıkıp şehir manzarasını izleyebilirsiniz.

Potocki Sarayı: Avrupa’nın önemli ailelerinden Poticikiler tarafından kurulmuş.Lviv’e ait sanat eserlerini sergileniyor.

St. George’s Katedrali : Yüksek bir tepeye kurulu katedralden şehrin manzarasını izleyebilirisiniz. Katedral 1744-1760 yılları arasında inşa edilmiş.

Lychakiv Mezarlığı: Ülkenin sanatçı,müzisyen,devlet adamı gibi ileri gelenlerine ait bir mezarlık.Merkezden taksiyle kısa sürede ulaşabilirsiniz.Mezarlık içindeki heykel ve taş yapılarla adeta bir müzeyi andırıyor.Giriş 1 usd . 

Museum of Folk Architecture : Altmış hektarlık açık alana kurulu bir çok tarihi ahşap yapı,kilise ve köy evlerinden oluşuyor halk kültürünü yakından görebilirsiniz.

High Castle : Şehrin en yüksek noktasına kurulmuş eski bir kale.Kale’den ziyade piknik alanına benziyor.Günbatımında şehir manzarasını izleyebilirsiniz.Bu nokatay çıkmak için yarım saatlik dik bir çıkışı göze almalısınız.

Lviv Opera ve tiyatro Binası : 1897 yılında inşa edilen opera Svobody Caddesi üzerinde.Altından nehir geçmekte olduğundan binanın zarar görmesi üzerien restore edilip güçlendirilmiş. 

Mazo(Masoch) Cafe :Meydana oldukça yakın cafe Mazoşizmin isim babası olan Alman yazar Leopold von Sacher-Masoch’un anısına açılmış.

Dominican Katedrali ve Manastırı: Yaklaşık 12. yy’da kurulmuş şehrin en eski yapılarından.

Gece Kulüpleri : 
SPLIT" Strip–Bar Kulübü saat 22.00 de itibaren açılıyor Giris ücreti – 200 UAH. (yaklaşık 8 usd)
Disco&Gece Kulübü Malevich, Lviv Opera Binasına 400m uzaklıkta
Türklerin işlettiği Metro Gece Kulübü
Rafinad People, Fashion Bar










Belediye Binası ve Ratuska Kulesi

Rynok Meydanında şarkılar




Museum of Folk Architecture


Schevchenko anıtı

Lviv stil kahve
Kral Danilo Heykeli














12 Temmuz 2017 Çarşamba

VERÇENİK.KAÇKAR DAĞLARI

  
Verçenik Yaylasından Verçenik dağı

Verçenik










14 Ağustos 2016 tarihinde öğleden sonra uzun bir yolculuktan sonra Pazar ilçesine vardık Çamlıhemşin ve Çat’ı geçerek 2612 m. deki Verçenik yaylasına varıyoruz hava hafif yağmurlu ,hemen çadırları çeşme ve tuvalete yakın bir alana kurup birşeyler yiyip dinleniyoruz.Ertesi gün hava hala yağmurlu ve açacağı yok bir gün daha beklemeye karar veriyoruz daha önce hava durumunu kontrol ettiğimizde hafta içinde açık veriyordu ama dağ bu belli olmuyor...
15 ağustos ptesi günü öğleden sonra İstanbul'lu Üç genç dağcı kardeşimiz kamp yerine geliyorlar ve fazla beklemeden kamp atmak için kapılı göllere devam ediyorlar.Yaklaşık bir ssat sonra Gümilcine Yunanistan Dağcılık kulübünden Fikret kamp yerimize geliyor ve çadırını kuruyor.Ertesi günü saat 05:00 de hep beraber Verçenik zirve için yola koyuluyoruz.Hava açık ama her an değişebilir.Kapılı gölleri hızla geçip 3500 e doğru çarşağın yorucu etabını çıkıyoruz yaklaşık 1,5 saatte 3500 e gelmişiz.Tempoyu biraz yavaşlattık. Boyundan sonra zirve bacasının altına doğru yükselmeye devam ediyoruz....Fikret yarım saatlik mesafede önde gidiyor ve gözden kayboluyor.Kilit noktasına geldiğimde Fikret'e sesleniyorum cevap yok kimse görünmüyor.Bir süre bekliyorum fazla malzemeleri bir taşın altına saklıyorum ve yerini iyice aklıma yerleştiriyorum çünkü dönüşte sis olursa bulmam zor olur.İstanbullu 3 dağcı arkadaş (Murat,Ünal,Turhan) 100 mt aşağıda görünüyor.Biraz daha yaklaşmalarını bekliyorum beklerken Fikret'in zirve yarığından döndüğünü görüyorum dikkatlice kilit noktasından geçip yanıma geliyor zirveyi yapmış ,tebrik ediyorum biraz konuşuyoruz parkurun durumunu öğreniyorum.Zor ama başarırsın diyerek bana moral veriyor, hava kapatıyor geri dönme düşüncesi aklımda...Daha önce Verçenik bacanın altından dönmek zorunda kalmıştım bu sefer başarma ihtimalim yüksek...Dikkatlice yan geçişle (4-5 m yüksekliğinde iki duvar düşünün birinin diğerine uzaklığı 1,5 m ) kilit noktasına geliyorum tutamakları inceleyerek soldaki duvardan sağdakine kendimi çekiyorum ee bacaklarda uzun bir hamlede karşıya geçiyorum.Heyecandan kalbim yerinden çıkıcak gibi atıyor nabzı kontrol ederek biraz dinlenip yukarıya doğru devam ediyorum çantamda ip dahil tüm teknik malzeme var ağırlığı beni zorluyor.Çıktığım yerleri inişte hatırlamak için iyice kontrol ediyorum.Bazı noktalarda emniyet için sikke ve perlonlar görüyorum.Son etapta zirveye çok yaklaştım artık 10-15 m uzaktayım.Gözlerim yaşarıyor Verçenik'e beni kabul ettiği için teşekkür ediyorum.

Verçenik Zirvesi










Havanın durumunu pek beğenmedim kapatabilir ve yağış olursa zor durumda kalırım.15 dk içinde zirve defterine notları yazıp bir kaç fotoğraftan sonra inişe geçiyorum.Gerekli olursa ip açaçağım boşuk hissi çok fazla ancak parkur iyi , dikkatlice iniyorum çünkü aşağıdakileri düşünüp taş düşürmemeliyim.Bizim İstanbul lu dağcıların sesleri geliyor aşağıdan 10 m indikten sonra görüyorum onları.Kilit noktasını geçip zirve yarığına girmişler çok dikkatli yükseliyorlar belliki iyi eğitim almışlar.Konuşuyoruz benim inmemi bekliyorlar kilit noktasının hemen üstünde buluşup birkaç dakika konuşuyoruz.Onlara kolaylık olması açısından zirve defterini gömmediğimi söylüyorum, gülüyorlar...Kilit noktasına yaklaşık 1,5 mt lik bir perlon sabitlemişler heme aşağıda zeminde bıraktıkları batonları görüyorum ayak izlerine bakılırsa kayanın üstünden değil yarıktan gelmişler aşağıya bakıp gidişi kontrol ettim onlar yarığından içinden gelirken ben yukarıdan kayaların üstünden kilit noktasına gelmiştim her iki yol da kullanılabilir ama soldaki kayanın üstünden gelmek daha kolay görünüyor.Neyse bıraktıkları perlonu kullanarak aşağıya zemine kendimi indirmeyi başardım, ondan sonrası kolaydı.Yorgunluktan ölüyorum çarşağı zorda olsa geçerek boyun noktasına ulaştım son kalan suyumu içtim 15 dk kadar dinlendim o kadar uykum varki oracıkta saatlerce uyuyabilirim.Hava yağmura dönebilir bir an önce kamp yerine ulaşmalıyım nihayet Adalı Gölünü ve yanıbaşında kurulu çadırı görüyorum Muhtemelen Fikret ve Mustafa çadırın yanındalar.Yaklaşık 1 saat sonra onlarla göl kenarında buluştuk.Dinlendikten sonra kamp alanına doğru yola koyulduk acaip yorgunum ve adım atacak halim yok 15-20 dk yürüyüş 5 dk dinlenme sonunda kamp alanına ulaştık ama yolda yağmuru da yedik.Nihayet çadırlardayız şükürler olsun...Teşekkürler Verçenik ...