2 Temmuz 2019 Salı

SVANETİ-MESTİA GÜRCİSTAN

Bir çok yeri tur şirketi kullanmadan gezdim ancak bu gezimde Tur'la gitmeye karar verdim.Maliyetleri hesapladığımda tek başına gezmekten daha avantajlı geldi.
İzmir'den beş kişi katılıyoruz. 18 Mayısta Trabzon Otogarında Tur şirketi'nin rehberi ile buluştuk 2,5 saatlik yolculuktan sonra Sarp sınır kapısına ulaştık, pasaport işlemleri kısa sürdü ancak yeni sınır binasındaki uzun geçişler sebebiyle yükümüzü taşımak zorunda kaldık, yürüyen merdivenler ve bantlar var ancak bazıları çalışmıyor.Bu kadar zigzaglı uzun geçişler yerine daha kısa olabilirdi, zamanla bunu çözerler diyorum.Geçen seneki geçişimde inşaat vardı görüntü berbattı bu sene yeni binanın açılmasıyla daha düzenli hale gelmiş. Sınırı geçtikten sonra rehberimiz eşliğinde iki taksi ile Batum Merkezdeki otelimize doğru yol alıyoruz, şehirde yeni yollar yapılmış hızlı bir betonlaşma dikkat çekiyor gökdelenler, avm ler ...
Otele yerleştikten sonra şehri gezmek ve birşeyler yemek için dışarı çıktık. Bize tur boyunca eşlik edecek diğer bir rehber Sofi ile buluştuk ve bir Türk Restoranında yemek yedik ancak pek memnun kalmadık, iyi yemekleri olan bilinen bir Gürcü Lokantasına gitmeliydik.
Sabah erkenden Svaneti Bölgesinin önemli  turizm merkezlerinden Mestia'ya doğru yola çıktık. Poti'ye kadar yemyeşil Karadeniz kıyılarını takip ederek bölgenin önemli pazar merkezi Zugdidi'ye vardık. Buranın önemli eserlerinden Dadianı sarayını gezdik (tadilat dolayısı ile sarayın içi kapalı) .
Yol üzerinde Kafkas Dağları'ndan süzülüp gelen Enguri nehri üzerindeki Enguri Barajını gezdik bu barajın gövde yüksekliği 271m ve yapımı otuz yıl sürmüş. Dünya'nın en büyüklerinden. 
Mestia'ya yaklaşırken Svan Kulelerini görüyoruz yüksekliği 25-30 mt leri bulan dokuzuncu yy a kadar uzanan abide misali dikilen taş kuleler... Mestia'ya varıyoruz , yolculuğumuz yaklaşık yedi saat sürdü kalacağımız küçük pansiyonumuza yerleştik ve gün batımından önce kulelerden birini gezdik.dört beş katlı olan taş kuleler savunma amacıyla yapılmış alt katları ahır ve depo olarak kullanılıyormuş üst katlar ise yaşam alanı.Savaş zamanı kuleleri ele geçirmek neredeyse imkansız çünkü temeli yumurta biçimli ve 1,5 m kalınlığında kalın taşlardan yapılmış  kuleler yükseldikçe daralıyor en üstteki külahında küçük pencereler var buradan düşmanlar yukarıdan kolayca okla avlanıyor. Bu bölge Tarihte Moğollar,Persler,Osmanlılar tarafından bir çok kere saldırıya uğramış fakat zorlu coğrafi şartlar ve kulelerin sağlamlığı nedeniyle ele geçirilememiş.
ikinci gün Mestia Kasabasının hemen yanı başında yükselen 2348m yükseklikteki Zuruldi Dağına iki aşamalı teleferik ile çıkıyoruz.İlk istasyon 1668m Hatsvali , kısa bir yürüyüşle ikinci hatta geçtik.Yukarıda Zuruldi Kafe Restoran var, panoroma harika.Tam karşımızda 4710m çift zirveli Uşba Dağı var dağın çevresi çok bulutlu detayları iyi göremedik. Teleferikten kasaba merkezine doğru yaklaşık üç saatlik bir yürüyüş yaptık, ara sıra yağmur geçişleri oluyor bir ara Uşba'da bulutlar arasından kendini gösterdiğinde fotoğrafladık.Yukarıdan aşağıya inerken Mestia Hava alanı görülüyor, havaalanı küçük lokal uçaklar ve helikopterler için uygun.
Akşam şirketin anlaştığı restorandayız, yemeklerde ağırlıklı olarak kişniş kullanılıyor.Genel anlamda restoranın yemekleri tatmin edici.Bir de bizim peynirli pideye benzeyen Haçapuri var.Bunun etli olanı da yapılıyor.
Üçüncü gün programda Chalaadi Vadisi ve Chalaadi Buzulu var. Vadi başlangıcına kadar yarımsaatlik araç yolculuğu yaptık , sonra Chalaadi Buzulundan gelen nehir boyunca yürüyüşe başladık, patika bir süre orman içinden devam ediyor.Uşba'nın çift zirvesi ara sıra bulutlar arasından görünüyor.Bir buçuk saat yürüyüşten sonra 2000 mt civarındaki buzula ulaştık,  aşırı taş dökülmesinden dolayı daha yukarı çıkılması tehlikeli, yarım saatlik bir mola verip fotoğrafları çektikten sonra dönüşe geçtik.
Dördüncü gün,  2700m civarında Koruldi Göllerinin bulunduğu platoya çıkacağız. Hava bulutlu ve öğleden sonra yağış veriyor buna rağmen girmeye karar veriyoruz.Önceden ayarladığımız araç bizi dolambaçlı ve çok dik yollardan 1700m deki haç ve seyir alanının bulunduğu noktaya kadar getiriyor. Mestia Kasabası buradan kuş bakışı görünüyor. Çevremizde 3885m lik Banguriani Dağı ve Uzaklarda 4858m lik Tetnuldi Dağı görünüyor. Göllere doğru patikayı takip ederek yükseliyoruz, yolda Susanne isimli İsviçreli dağcı ile karşılaştık bir süre sohbet ettik bizim Türkiye'li olduğumuzu öğrenince şaşırdı, Türkleri dağlarda görmeye pek alışık değil anlaşılan.
Ağrı Dağına çıkmak istiyormuş kendisine yardımcı olabileceğimizi söyledik. Susanne neresinden baksan altmış yaşın üzerinde ve tek başına dağlarda dolaşıyor.Biz yinede tek başına dağa gitmesinin çok riskli olduğunu özellikle de Ağrı gibi bir bölgeye giderken mutlaka rehber almasını tavsiye ettik.
Ara sıra kendini gösteren güneş kendini soğuk ve yağışlı havaya bırakıyor, bir süre ince dolu yağışı oldu.Bizimle birlikte iki Güney Koreli ve Litvanya lı iki çocuklu doğasever bir aile var. Havanın daha da kötüleşeceği belli olunca geri dönmeye karar verdiler.
 İki saatlik bir çıkıştan sonra Göller bölgesine ulaştık  ancak mevsimin daha erken olması nedeniyle bütün göller kar altında...Fazla oyalanmadan dönüşe geçiyoruz bizden yüzelli mt kadar aşağıda bekleyen Kamer ve Tutku'nun olduğu noktaya indik, termoslardaki çayı paylaştık biraz kuruyemişten sonra inişe devam ettik, yağış şiddetini artırdı neyseki aracımızın şoförü durumu görünce biraz daha yukarı çıkmış. Zahmetli ve tehlkeli bir inişten sonra merkeze vardık hemen giysileri değiştik Pansiyonu işleten Ali Bey sağolsun salondaki şömineyi yakmış , ıslak eşyaları kurutmaya başladık.Tabi uyarılarımıza rağmen ocak başındaki sentetik eşyalar nasibini aldı özellkle de Tutku'nun ayakkabıları :))
Ertesi gün programda Avrupa'nın sürekli en yüksek yaşam alanlarından olan 2070m yüksekliğindeki Ushguli Köyü'ne gittik. Köy Mestia'ya 45 km uzaklıkta olmasına rağmen yolculuk derin vadiler, dar ve tehlikeli yollar sebebiyle iki buçuk saat kadar sürüyor.Ushguli Svaneti Bölgesinin en eski köyü ve en eski kuleler burada, köyün arkasında uzunca Sahara Vadisi ve Gürcistan'ın en yüksek dağı 5201m lik Shara yükseliyor. Fotoğraf için güzel görüntüler var, yaylarda koşturan atlar, yayılan hayvanlar ,alabildiğine uzanan yemyeşil yaylalar. Yüksekçe bir tepeye çıkıyoruz tepede tek başına duran bir kule var (Tamara Kulesi) .Buradan derin bir nefes çekerek manzarayı seyrediyorum.İnsan huzur buluyor, iyiki gelmişim diyorum kendi kendime.
Köy içinde dolaşırken küçük bir evin penceresinden bakan iki küçük kız çocuğuyla karşılaştık, o kadar sevimliler ki, bir tanesi utanıp hemen içeri kaçıyor.
 Dar sokaklardan geçerek köprünün olduğu yere, kafeye geldik burada bir şeyler yiyip dinlendik.Öğleden sonra yağış var ve yollar tehlikeli fazla oyalanmadan yola çıktık.Yolun üçte birini geçtiğimizde araç durdu.Önümüzde yolda sağlı sollu bekleyen yaklaşık 9-10 araç daha var, insanlar toplanmış ileriye doğru bakıyorlar. Sebebi anlaşıldı yolda heyelan olmuş ve dozerler yolu açmaya çalışıyorlar.Yaklaşık kırk dakikada yolu açtılar. Büyük çaba ... Hepsine çok teşekkür ediyoruz.
Tatlı bir yorgunluğun ardından Mestia'ya döndük. Akşam canlı yöresel canlı müzik yapan bir kafeye gittik , şehir içinde dolaşıp gece fotoğrafları çektik.Sabah erkenden Batum'a doğru yola çıkacağız , artık veda vakti.Buralara tekrar gelinir, daha uzun süre kalmalı diyorum.

MESTİA 

KAFKASLAR
UŞGULİ KÖYÜ


ENGURİ BARAJI

MESTİA PANSİYON EVLER

MESTİA PANSİYON

TETNULDİ DAĞI


MESTİA KULE EVLER

USHBA DAĞI  

CHALAADI VADİSİ


MESTİA KULE EVLER

USHGULİ

USHGULİ

USHGULİ DEN DÖNÜŞ


ŞOTA RUSTAVELİ DAĞI


BELGRAD - NOVI SAD SIRBISTAN

Belgrad ( Beyaz Şehir anlamında) Sırbistan'ın enbüyük şehri ve başkentidir.Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği bölgede kurulan şehir 2 milyon nüfusa sahiptir.
Coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca bir çok savaş ve istila nedeniyle yıkılıp tekrar inşa edilmiştir. Kentin tarihi M.Ö 7000 lere kadar uzanıyor. Birinci yy da Romalılar tarafından ele geçirilmiş. 1521 de Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilip 357 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.
Yugoslavya nın 1991-1992 yılına dağılmasıyla birlikte kanlı bir iç savaş yaşandı.Belgrad 1999 yılında Nato Birlikleri tarafından bombalandı yaklaşık 2500 kişi öldü. Şehri gezerken bazı binalarda savaşın izlerini görmek mümkün.
Gezilelecek Yerler
Şehirde bir çok gezilecek yer yürüme mesafesindedir, eğer merkeze yakın bir otel yada hostel seçerseniz işiniz kolaylaşır. Kalemeydan'a yakın bir duraktan hareket eden 2  Nolu tramvay nerdeyse şehri boydan boya dolaşır, değerlendirin derim.
Belgrad Kalesi ve kalenin bulunduğu Kalemegdan, yeraltı tünelleri ve tarihi Vinča arkeolojik sit alanı  Bu alanda Defterdar Kapısını,Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesini, Damat Ali Paşa Türbesini ve Istanbul Kapısını görmeniz mümkün.Kalede gün batımını izlemeyi ihmal etmeyin.
Pobednik Heykeli (Belgrad'ın sembolü sayılır, Kalemeydan içerisindedir)
Askeri Müze Kalemeydan içerisindedir
St.Petka ve Ruzia Kiliseleri Kalemeydan içerisindedir
Savamala (Sava Mahallesi)
Zemun Bölgesi Kalemeydan'ı karşıdan gören Tuna Nehri boyunca uzanan bölgede Usce Kulesine çıkıp şehrin manzarasını izlemek mümkün.
Eski Saray (the Old Palace), 1882 ile 1884 yılları arasında inşa edilmiştir.Şimdilerde Kent Meclisinin olduğu bina Osmanlı döneminden kalma oyma tavanlarıyla görülmeye değer.
 Ulusal Müze . Belgrad tarihine ait bir çok eseri görebileceğiniz bir müze ,mutlaka gezin.
Nikola Tesla Müzesi , Bu küçük müzede yarım saatlik bir tanıtımın ardından görsel bir sunum yapılıyor, eğer vaktiniz azsa girmeye değmez.( giriş ücreti 500 dinar yaklaşık 27,5 lira Nisan 2019 rakamıyla)
Cumhuriyet Meydanı Knez Mihailova caddesine yakın, ayrıca Ulusal müze ve Büyük tiyatro bu alandadır
Skadarlija, kentin Bohem semtidir.Bizim Ortaköy'ü andıran taş döşeli yolun etrafına sıralanmış bir çok geleneksel restoranı görebilirsiniz. Geyik eti gibi geleneksel lezzetleri bulmak mümkün.
Knez Mihailova yaya alanı, Belgrad'ın İstiklal Caddesi desek tam yerini bulur.Bu Cadde Kalemeydan'a kadar uzanır.
Terazije Meydanı  bir çok mağaza ve restoranın bulunduğu alan
Kral Aleksandra Bulvarı, Kentin en uzun caddesi olan bu bulvarda çeşitli ürünlerin satıldığı bir çok mağaza vardır.
St.Sava Ortodoks Kilisesi
Taşmeydan Parkı - St.Mark Kilisesi
Ada Ciganlija  Sandal gezisi, bowling , piknik alanları, mini golf alanları ile önemli bir spor ve eğlence merkezidir. Adada bulunan plaj, suni göl kenarında yer alan en iyi plajlardan biridir.
Yeme İçme : Balık, salatalar ve tatlılar, kent mutfağında önemli bir yere sahiptir. Pembe, kırmızı ve beyaz şaraplar, biralar, meyve suları ve Türk kahvesi, kent mutfağının başlıca içecekleridir.Skadarjiya' da bulunan Kafana'ları deneyebilirsiniz (Meyhane restoran tarzı)
Cevapcici dedikleri bizim inegöl köfteye benzeyen köfteleri meşhurdur, Dana etinden yapıldığı gibi domuz eti'de karışık olabilir.

DAMAT ALİ PAŞA TÜRBESİ
SAVAMALA BÖLGESİ
KALEMEYDAN




ST SAVA KİLİSESİ

ST MARK KİLİSESİ TAŞ MEYDAN

BELGRAD MERKEZ

BÜYÜK TİYATRO


KALEMEYDAN İSTANBUL KAPISI

KALEMEYDAN SOKULLU MEHMET PAŞA ÇEŞMESİ

CEVAPCİCİ KÖFTESİ

BELGRAD NATO SAVAŞINDAN KALMA BİNALAR

2 NOLU TROLEYBÜS

KNEZ MİHAILOVA CADDESİ

ULUSAL MÜZE VE BÜYÜK TİYATRO

SKADARLIJA BOHEM SOKAĞI


BELGRAD NİKOLA TESLA HAVAALANI

BELGRAD KALESİ ASKERİ MÜZE - KALEMEYDAN

























































NOVI SAD

Novi Sad Sırbistan'ın kuzeyinde yer alan Voyvodina bölgesinin baş şehridir. Belgrad eski istasyona yakın otogardan yarım saat ara ile otobüs hareket etmektedir. yolculuk 1,5 saat sürer.Otobüsle gidiş dönüş 1500 dinar civarındadır.
Novi Sad ta gezilecek yerler
TRG Slobode (Özgürlük Meydanı) Bu Meydan'da Meryem Ana Katolik Kilisesini ve hemen karşısındaki Novisad Belediye Binasını, Hotel Voyvodina'yı görmeniz mümkün.Meydandaki kafelerden birinde oturup kahvenizi yudumlarken ortamı seyredin.
St. George Katedrali
Ortodoks Piskoposluk Sarayı
Petrovaradin Kalesi ve Tuna Nehri. Novi Sad şehir merkezinden yürüyerek gidebileceğiniz kaleye belediye otobüsü veya taksi ilede ulaşabilirsiniz.Kaleye giderken Tuna Nehri üzerindeki köprüden geçeceksiniz. Kale 16.yy da Osmanlı tarafından fethedilip 150 yıl hakimiyetinde kalmıştır.
Kale deki kafe bir mola verip Şehrin muhteşem manzarasını izleyin.

BELGRAD NOVİ SAD OTOBÜS TERMİNALİ

PETROVARADİN KALESİ

PETROVARADİN KALESİ VE TUNA NEHRİ

ST MARY KİLİSESİ VE ÖZGÜRLÜK MEYDANI