14 Temmuz 2020 Salı

EVEREST BASE CAMP TREKKING - NEPAL

Bir gençlik hayalim olan Himalaya'lar dağlarını hep ziyaret etmek istemişimdir.2016 yılının sonbaharında bunu gerçekleştirme fırsatını buldum.

24 Eylül 2016 günü sabah İzmir’den yola çıktım. Sabiha Gökçen'den Doha (Katar) aktarmalı olarak akşam saatlerinde Nepal’in başkenti Katmandu’ya vardım.Havaalanında vize işlerini halledip bagajımı aldıktan sonra bir kafede karnımı doyurdum, sonra otele yerleştim.
  
Everest Base Camp yolculuğuna çıkmadan önce Katmandu'daki Turizm Bakanlığından         TIMS  ( Yürüyüş izin belgesi ) aldım ve Sagarmatha (Everest) Milli Parkı’na giriş harcını yatırdım.
01 Ekim 2016 günü  Katmandu iç hatlar terminalinde uzun bir bekleyişten sonra uçağımız havalandı....Katmandu'nun geniş bir alana yayılmış tek katlı evlerini ,mahallelerini,tarlaları izleyip fotoğraf ve video çekiyoruz. 40 dakikalık yolculuktan sonra akşam üstü Lukla'ya indik ve pilotları alkışladık.


Lukla Havaalanı 2840m.yükseklikte. Dünya’nın en tehlikeli pisti olarak biliniyor uzunluğu 500 m. genişliği 20m. Bu yüzden yaklaşık 15-20 kişilik küçük pırpır uçaklar kullanılıyor.Ayrıca uçakların havaalanınına inerken geçmeleri gereken boğazda bulutlanma olduğunda uçuşlar iptal ediliyor.
Gümrükten çıktıktan sonra yağmur sepelemeye başladı.Bu yağışta en yakın konaklama yeri  olan üç saat uzaklıktaki Pakding’e yürüyemeyiz. Karşımıza ilk çıkan Himalaya Lodge Otel'e yerleştik oda fiyatı gecelik 15 usd bir kap yemek 5-6 usd.

Akşam gittiğimiz kafe'nin işletmecisi Shera bize bir tavsiyede bulunup rotamız üzerindeki Pakding Köyü yerine Monjo Köyü’ne gidip orada dinlenmemizin iyi olacağını, ertesi gün Namche Bazar'a daha rahat çıkabileceğimizi söyledi. Namche'de iki gece yerine bir gece kalıp kaybettiğimiz günü telafi edecektik .Ancak aklimatizasyon (vücudun yüksekliğe adaptasyonu) ve ADH (Akut Dağ Hastalığı) sürekli aklımızda onun için acele etmek istemiyoruz. Konaklama yerlerinin girişinde bu hastalıkla ilgili uyarılar var...Günde 300m den fazla yükselmemek,bol su içmek, yavaş hareket etmek gibi.Hastalık iyi aklimatize olamamaktan kaynaklanıyor .Baş ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtilerle başlıyor.Hastalığa rağmen çıkışa devam ederseniz beyin ödemi,akciğer ödemi gibi sebeplerle sonucu ölümcül olabilir.

Sabah Lukla’dan yürüyüşe başladık. Pakding'de kısa bir mola dan sonra Monjo'ya (2840m) devam ettik ve köyün hemen girişinde anlaştığımız Sherpa Lodge'da geceledik.Yatak ücreti vermeyeceğiz fakat yemekleri otel’den alacağız.Odalar çok basit malzemelerle yapılmış ancak temiz. Fazla eşyalarımı dönüşte almak üzere oteldeki görevliye bıraktım.Ertesi sabah dik yamaçları çıkmaya başladık saat 11:30 gibi Namche Bazar'a (3540m) ulaştık. Burası bölgenin önemli bir kasabası, her türlü ihtiyacınızı buradan karşılayabilirsiniz,rakamlar aşağıdaki köylere göre biraz yüksek tabi. Örneğin bir bardak çay aşağıda 50-70 rupi arasındayken yukarı çıktıkça 100 rupiyi geçiyor.(1 dolar 104 rupi ) 
Shera bize ablasının ve eniştesinin işlettiği Nirvana House Otel’i  tavsiye etmişti .Bir kaç yere sorduktan sonra  oteli bulup Shera’nın eniştesi Mr.Tsering Sherpa ile tanıştık.Temiz bir otel ,fiyatları da iyi.

Tsering bize otelde kalan babasından bahsetti ve ( Mr. Kancha Sherpa 1953 yılında Everest’e ilk çıkan ekipte yer almış) eğer istersek onunla bir görüşme ayarlayabileceğini söyledi.Tabiki heyecanla kabul ettik, bu saygıdeğer dağcı ile tanışmak bizim için büyük bir şanstı.
Dünya’nın en yüksek dağı olan Everest’in ( yerel adıyla Sagarmatha - göğün alnı demek) ilk çıkışını 29 Mayıs 1953 tarihinde Yeni Zelandalı bir dağcı olan Sir Edmund Hillary ve Nepal’li Sherpa Tenzing Norgay ile birlikte başarmıştı.


34 kişilik ekipten hayatta kalan son kişi olan Mr. Kancha Şherpa ile buluştuk, anılarını dinlerken gözlerimiz buğulandı. 83 yaşındaydı , 63 sene önce 20 yaşında iken babasının arkadaşı olan Sherpa Tenzing ile tanıştırılmıştı. Tenzing 34 kişilik ekibe onuda dahil etmişti.
Kendisine sordum.” Everest'e ilk çıkanın Tenzing olduğu ancak o dönemde sansasyonel olmayacağı için Hillary'nin ön plana çıkarıldığı söyleniyor, sizce hangisi doğru”.
O da büyük bir olgunlukla "onlar kardeş gibiydi el ele birlikte çıktılar, birinin diğerine üstünlüğü yoktu dedi"

Akşam Namche'de bir kafede bir şeyler içtik.Hakan'da baş ağrısı ve hafif mide bulantısı var bende de soğuk algınlığı var buna bağlı halsizlik ve baş ağrısı çekiyorum. Ayrıca kendi yükümüzü taşımak bizi çok yoruyor.İyice dinlenmek için akşam erken yattık fakat öksürük ve ateş yüzünden uyuyamadım.Sabah birkaç lokma yiyip çay içtikten sonra yanımda getirdiğim parasetemol’dan (ağrı kesici) almaya başladım. Kahvaltıdan sonra hazırlıklarımızı tamamlayıp daha yukarıya yürümüye başladık . Khunde ve Khumjung (3740m) köylerini gezerek 3 saat uzaklıktaki Tengboche'ye (3860m) gideceğiz
Sırtımdaki 13 kilo yükle Tengboche'ye 3 saatlik dik bir çıkış beni çok yordu , öğle saatlerinde sisler içindeki Tengboche Manastırını gördüm,hemen köyün girişindeki ilk bulduğum otele kendimi attım. Çok yorgunum, hemen odama geçip dinlenmek istiyorum. Soğuk algınlığı beni halsiz bırakıyor, bunun ADH olmadığını düşünüyorum çünkü çok derin bir mide bulantısı ve basınçlı baş ağrım yok.
Otelden aldığım erişte çorbasını içip bir tablet multivitamin aldıktan sonra küf kokan nemli odada tulumun içinde uykuya daldım.Saatler sonra akşam saat altı civarında uyandım, biraz olsun kendime gelmiştim.Büyük bir tas çorba daha içip parasetemol alarak tekrar yattım.Sabah 06:30 da iyice dinlenmiş olarak uyandım.Kahvaltıdan sonra 4410m deki Dingboche köyüne doğru yola koyuldum. İmja Khala nehrinin solundaki patikayı takip ederek Pengboche köyüne geldim.Çay molasındayken bulutlar dağılmaya başladı ve kule gibi muhteşem duruşuyla 6840m lik Ama Dablam Dağı karşımda (mücevher,kolye anlamında)
Bu dağı saatlerce seyredebilirim, görüntüler kaçırmadan hemen fotoğraf çekmeye başladım. Işık tersten geliyor, istediğim sonucu alamasamda bu dağın eteklerinde olmak, havasını ciğerlerime çekmek müthiş bir duygu.

Rhododendron(manolya cinsi bir ağaç),ardıç ve çama benzeyen üstleri yosun bağlamış ağaçların arasından yürüyerek yola devam ediyorum .
Yüzlerce metre yüksekten dökülen şelaleler, doğanın canlılığı, bitki çeşitliliği insanı büyülüyor.
Beş saatlik yürüyüşten sonra sisler içinde 4440m deki Dingboche'ye vardım .Otel arayacak pazarlık yapacak enerjim yok.
Köye girerken yolun solunda gözüme kestirdiğim ilk konaklama yeriyle anlaştım (oda 2 usd ve yemekleri otelden alacağım) . Odaların durumu çok kötü, hem rutubetli hem çok soğuk.  Yarım litre su içerek hemen uyku tulumuna girip uyumaya çalıştım tulumun üstüne çoktandır yıkanmamış yorganı örttüm, başka türlü ısınamayacağım . Mide bulantım var ADH belirtisi mi ,yoksa aldığım parasetemolden mi kaynaklanıyor emin değilim .Sabahı bekleyeceğim eğer bulantı devam ederse yürüyüşü yarıda kesip daha aşağıya inmem gerekli. Altıbin km uzaktan buraya kadar gelip bunca emekten sonra dönmek zorunda kalmak ve verdiğim sözü yerine getirememek beni çok üzecekti.Bütün gece yalnızlığıma sığınarak bunları düşündüm ve dua ettim..Sabah erkenden kaldığım otelden ayrılırken karşıdaki başka bir otelin girişinde ADH ilaçları yazısı gözüme ilişti.
Mide bulantısı hissetmiyorum ama riske atmamak için bir gün daha Dingboche'de kalacağım.
Köyün çıkışında diğerine göre daha temiz başka bir otele yerleştim.Otelde Oda 5 usd,telefon şarjı 3.5 usd , 250 mb internet 5 usd .Hemen internet kartı alarak mesajlara baktım ve sosyal medya üzerinden durumum ve bulunduğum yer hakkında bilgi verdim.Bu arada Hakan'ın mesajlarından Namche'ye ulaştığını oradan da Monjo'ya devam ettiğini görüyorum durumu iyi görünüyor.
 Daha önceki yıllarda buralara gelen tecrübeli bir arkadaşımı bana bir gün önce gönderdiği mesajı gördüm  4490m deki Dingboche Köyü yerine 4200 m deki Periche’den çıkışa devam etmemi, eğer ADH belirtileri olursa oradaki klinikten aklimatizasyonu hızlandıracak ilaç almamı öneriyordu. 5000m nin üstündeki dağlara çıkışlarım olmuştu ama hiç birinde ADH yaşamadım, ilaç dahi kullanmadım fakat bu hastalanmayacağım anlamına gelmezdi. İlk olarak sabah gördüğüm ilaçların satıldığı otele gidip 2 usd ye 10 tablet ilaç aldım, ikiye bölüp 12 saat arayla kullanacağım, hemen ilaca başlıyorum. Ertesi sabah dinlenmiş şekilde Dingboche'den ayrılıyorum önce 4620m deki Tughla'ya  oradanda 4910 m deki Lobuche köyüne ulaştım.
Bir gece burada kalıp oradan son konaklama yeri olan Gorak Sheep’e (5180 m) gideceğim. Oradan hem Everest’i daha iyi bir açıdan görebileceğim Kalapattar Dağı'na (5550m ) çıkacağım (Gorak Sheep'ten Kalapattar'a çıkış ve dönüş toplam 4-5 saat sürüyor, hemde Everest Ana kampına (5364m) gidebileceğim.
8 Ekim günü öğle saatlerinde Gorak Sheep’e ulaşmıştım, pansiyon tarzı konaklama yerlerinden birinde oda ayarladım , oda 2 dolar ancak soğuk ve rutubetli.Bir kaç otelde yer bulamadığımdan burada kalmaktan başka çarem yok.
Biraz dinlenip bir şeyler içtikten sonra etraftaki dağları fotoğraflamaya koyuldum, bu arada bazı grupların daha yukarılara yürüdüğünü gördüm. Yanımdan geçen 3 kişilik Nepal’li bir grupla selamlaştık,biraz sohbet ettik davet üzerine onlara katıldım. Beraberce ana kampa doğru yürüdük, hava çok bulutlu , sisin hemen altında 12 km boyunca uzanan devasa Khumbu Buzulunu görebiliyorum. İnsan kendini yabancı bir gezegene gelmiş gibi hissediyor.Dağların devasa boyutları bizim alışık olduklarımızdan çok farklı .Ana kamp alanına ulaştığımızda birbirimizi tebrik edip fotoğraf çekildik. Bulutlanma artmaya başladığından fazla oyalanmadan dönüşe geçtik.


Gorak Sheep’e döndükten sonra akşam bolca karbonhidrat ve sıvı aldım ve erkenden yattım.
Ajusha ve ekibi sabah 05:00 de Kalapattar'a çıkış yapacaklar bende onlara katılacağım.
Sabah kalktığımızda her taraf bembeyazdı gece oldukça sıkı kar yağışı olmuş.Hava çok soğuk ve kapalı.Eğer ilerleyen saatlerde hava açarsa Everest'i ve kardeşleri Lhotse ve Nuptse'de dağlarını görüp güneşin doğuşunu izleyeceğim .Saat 05:00 te çıkışa başladık bir çok grup var,kafa lambalarıyla her taraf ışıl ışıl. İlerleyen saatlerde bulutlar biraz olsun dağılmaya başladı, karşımızda 7165m lik Pumori Dağı kule gibi yükseliyor ve sağımızda 7864m lik Nuptse'yi görebiliyoruz.Geriye baktığımda muhteşem Lobuche Dağ sırasını ve biraz uzağında Ama Dablam Dağı muhteşem görünüyor.Mutluyum …Soğuk havanın ciğerlerimi yakmasına aldırmıyorum bile .Rüzgar dondurucu, kaz tüyü eldivenler iş görüyor. Dik yamaçlardan yuvarlanan dev buzların gök gürültüsü misali sesleri yansıyor vadiye. Buzullarda insanı ürküten devamlı bir hareket var.

2,5 saat sonra Kalapattar zirvesine 5550 m. ulaştık hava bulutlu ara ara dağılıyor ve biraz olsun çevreyi görebiliyoruz.Manzaralar insanı büyülüyor bolca fotoğraf çektim. Ajusha ve ekibi döndü, ben iki saat daha havanın açmasını bekledim.Beklediğime değdi Everest piramidini görebildim.Kalapattar’ın arkasında kalan buzul gölleri insanı büyülüyor… Khumbu buzulunu tepeden izledim. Muhteşem Nuptse duvarını gördüm.


Gorak Sheep e geri döndüm, kısa bir mola verdikten sonra Periche'ye doğru yol koyuldum,  yağmur başladı yol bir türlü bitmek bilmiyor, oldukça yorgunum nerdeyse sabah 04:00 den beri hareket halindeyim ve yeterli sıvı alamadım.Hava kararmadan Periche'ye ulaştım gözüme kestirdiğim ve temiz görünen Himalaya Hotel'de yer yok hemen karşısındaki başka bir Otel'de yer buldum, akşam yemeği olarak patatesli momo (mantıdan daha iri hamur ) ve çaydan sonra uykuya geçtim.Oda nispeten temiz ve sıcak.Sabah hava açıktı, dönüş yolunda muhteşem Everest manzarasıni bir kez daha görme şansım oldu.Tengboche'de kalmadan Namche'ye devam ettim yol 8,5 saat yorucu bir yürüyüşten sonra Namche’ye ulaştım. Nirvana Hotel de bir gece kaldıktan sonra ertesi gün önce Monjo'ya ve saat 17:00 civarında Lukla'ya ulaştım.Lukla'ya vardığımda hemen Starbucks taki Shera yı buldum bana arkadaşının otelini tavsiye etti ve hemen oraya yerleştim.Lukla’ya gruplar halinde gelen çok, havanın düzelmesiyle dönüşler azaldığı için Katmandu’ya uçuşum rahat oldu.12 Ekim günü İzmir'den Katmandu’ya gelen arkadaşlarla buluşup sohbet ettik onlara bazı bilgiler aktardım .İstanbul'a dönüşüme 4 gün daha var.Uçuşu erkene almaya çalıştım ama havayolu 300 usd gibi ekstra ödeme isteyince vazgeçip şehirde kaldım.Çevreyi gezip dinlendim...
İzmir’e ulaştığımda yüzümde hayallerimden birinin gerçekleşmesinin huzuru ve mutluluğu
vardı. 

Pumori Dağı 7161m



Lukla Kasabası 2880m

Lukla Havaalanı

Everest Ana kamp yolu


Namche Bazaar


Pengboche Köyünden Ama Dablam dağı

Lobouche Köyü

Lobouche Köyü



Khumbu Vadisi

Khumbu Vadisi Everest Ana Kamp'a yaklaşırken

Everest Ana Kampı 5364m


Kalapattar Dağı zirve 5550m

Kalapattar'dan buzul gölleri 

Khumbu Vadisi

Himalaya sığırı YAK


Namche

Namche'den Everest ve Nuptse Dağları

Lukla Havaalanı


Everest Ana Kamp yolu

Lobuche Köyü