3 Şubat 2019 Pazar

ŞANLIURFA

URFA'da gezmeye önce Balıklıgöl ve Çevresinden başlayabilirsiniz.Balıklıgöl'ün hemen üzerinde tarihi mağaralar ve Urfa Kalesi bulunuyor.İşaretler ve tabelalar gezinizi kolaylaştıracaktır.Halil Ür Rahman Gölü (Balıklıgöl ) Rızvaniye Camii, Aynzeliha Gölü'nü, Mevlid-i Halil Mağarası,Hz.Eyyub (A.S) Makamını gezdikten sonra merdivenleri takip ederek tarihi mağaralara veya Urfa Kalesine çıkabilirsiniz (Kalede tadilat olduğundan kapalıdır) Yine Bakıklıgöl'e yakın Haleplibahçe Mozaik Müzesini ve Türkiye'nin 3.Büyük müzesi olan Urfa Müzesini gezebilirsiniz.Müzelerin karşısında şehrin Roma dönemi Nekropol alanı tarihi kaya mezarları bulunmaktadır. Balıklıgöl yakınındaki Vali Fuat caddesinden yukarı doğru yürürseniz Selahaddin Eyyübi Camii (Büyük Kilise) ve ilerisinde Fırfırlı Camii  (12 Havariler Kilisesi) ni göreceksiniz.
İkinci gün otogar'dan her yirmi dakikada bir kalkan Halfeti Dolmuşları ile Eski Halfeti'ye gidip tekne turu yapmanız mümkün.Tekne turu bir saat sürüyor ve kişi başı yirmi lira.Tur sırasında 12.yy Ermeni Patrikliğinin merkezi olan Rum Kaleyi ve sular altında kalan Batık Köy'ü ve caminin minaresini göreceksiniz.Halfeti
Urfa'ya 122 km uzaklıktadır ve yolculuk dolmuşla yaklaşık 2 saat 15 dk sürer.Zamandan tasarruf için araba kiralamak akıllıca olur.
Aynı gün içinde görebileceğiniz yerler Göbeklitepe,Harran,Bazda Mağaraları,Han El Barur Kervansarayı,Şuayp Antik Şehri,Soğmatar Antik Şehri (Yağmurlu Köyünde) 


HALFETİ RUM KALE
HALFETİ BATIK KÖY


HARRAN KÜMBET EVLER


GÖBEKLİ TEPE

URFA MERKEZ BALIKLIGÖL

GÖBEKLİTEPE GİRİŞ

URFA MÜZESİ 

NEKROPOL ALANI ROMA DÖNEMİ 

FFIRFIRLI CAMİ 

Resim yazısı ekle


RIZVANİYE CAMİİ 

GÖBEKLİTEPE

GÖBEKLİTEPE


HARRAN EVLERİ 

RASATHANE KULESİ  ULU CAMİİ 

BAZDA MAĞARALARI - TAŞ OCAKLARI 

HAN EL BARUR

HAN EL BARUR

ŞUAYP ANTİK KENTİ 

SOĞMATAR ANTİK  KENTİ  - YAĞMURLU KÖYÜ 

HALEPLİBAHÇE MOZAİK MÜZESİ URFA MERKEZ


ANİ ANTİK KENTİ

Kars'a 45 km uzaklıktaki Ocaklı Köyündedir. 10.yy da Ermeniler tarafından inşa edilen Ani Şehrinin atrafı 5 km uzunluğunda 8m yüksekliğinde surlarla çevriliydi.Günümüzde surların  bazı bölümleri hala ayaktadır.  Efes'in 30 katı büyüklüğünde olan alan 135 km2 dir Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan harabeler 2016 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine girmiştir.Ermeni Pakraduni Hanedanlığının baş kentidir. İpekyolu üzerinde olmasından dolayı kent  11.yy da en parlak dönemini yaşamış ve zenginleşmiştir.
Kent Türkiye Ermenistan'ın doğal sınırı olan Arpaçayı boyunca konumlanmıştır.
Şehir Merkezindeki Gazi Muhtar Paşa Monağının yan sokağından İl Özel İdaresine ait servis kalkmaktadır.Gidiş Dönüş bir kişi 14 liradır . Kış Aylarında servis saat 11:00 de , Ani'den dönüş yine aynı araçla saat 14:30 dadır.Gidiş yaklaşık 45 dk sürer.
Servisle giderseniz harabelerde gezi için yaklaşık 2 saat vaktiniz kalıyor, bölgenin tamamını görmek için yeterli olmaz bu sebeple araç kiralamak daha iyi olur.
Harabelere ulaştığınızda Arslanlı Kapı olarak bilinen kapıdan giriş yapıyorsunuz Müze Kart geçerli.


Büyük Katedral (Fethiye Camii)  M.S 990 yılında yapımına başlanan katedralin mimarı  o dönemde Ayasofya'nın da tadilatını yapan  Tiridat Usta dır.  Haç Şeklinde tasarlanmıştır ve taş işçiliğinin en güzel örneklerini barındırır.

Tigran Honents Kilisesi 1215 yılında tüccar Tigran Honents tarafından yaptırılmıştır.
Ebu'l Menuçehr Camii - Selçuklular tarafından 1072 de inşa edilmiştir.Türklerin Anadolu'da yaptığı ilk camidir.AlpArslan adına kenti yöneten Şeddatlı Emiri Ebu Şuca Menuçehr yaptırmıştır.
Selçuklu Sarayı
Polatoğlu Kilisesi  (Diğer isimleri Abul Hamrants Kilisesi - Ebul Garip Kilisesi -Aziz Gregor Kilisesi)
Surp Hripsime  Bakireler Kilisesi ve Manastırı
Kral Gagik Kilisesi  990-1020 yılları arasında inşa edilmiş
Aziz Prkich (Halaskar Kilisesi)
Tarihi İpekyolu Köprüsü
Abu'khanm Kilisesi


OCAKLI KÖYÜ - ANİ KÖYÜ

ARSLANLI KAPI ÖREN YERİNE GİRİŞ

POLATOĞLU KİLİSESİ 

ARPAÇAY

EBU'L MENUÇEHR CAMİİ

TARİHİ İPEKYOLU KÖPRÜSÜ

ANİ HARABELERİ ARSLANLI KAPI


SELÇUKLU SULTANI ALPARSLAN ANISINA YAPILAN ARSLAN KABARTMASI

ANİ ANTİK KENT SURLARI

SELÇUKLU SARAYI

SELÇUKLU SARAYI

KRAK GAGİK KLİSESİ

HAVARİLER KİLİSESİ

HAVARİLER KİLİSESİ

EBU'L MENUÇEHR CAMİİ

BÜYÜK KATEDRAL  FETHİYE CAMİİ 

KARS

1760m rakımıyla Türkiye'nin yüksek şehirlerindendir. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra Ruslar 401 sene boyunca Kars'ı ellerinde tutmuşlardır kentte bulunan bir çok taş yapı bu dönemde yapılmıştır.
M.Ö 5000 lere tarihlenen Kars Şehri birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştı M.Ö 2.yy ve M.S 5.yy arasında hüküm süren Karsaklardan ismini almıştır. Kars ülkemizdeki en eski şehir adına sahip ilimizdir. Kars'ın ilk bilinen sakinleri Hurrilerdir daha sonra Hititler,Urartular,Kimmerler, İskitler, Persler, Makedonyalılar, Ermeni Derebeylikleri,Romalılar,Bizanslılar,Sasaniler hüküm sürmüşlerdir.
Büyük Türk Hakanı Selçuklu Sultanı ALPARSLAN , 1064 de Bizanslıları yenerek Ani'yi aldı .Kars Anadolunun Türkler tarafından fethedilen ilk kenti oldu.Bu fetih Malazgirt zaferinden 7 sene önce olmuştur. 
Kars Şehir merkezi havaalanından 6km uzaklıktadır taksiler 25 Liradır, Havaş Servisi mevcuttur.
Şehirde yemek için önereceğim bir kaç lokanta var. Yöresel ev yemekleri için eski Valilik Binasının yanındaki Oklava Restoran, Sini restoran , Kaz Eti için Kaz Evi , balık için Düşler Sokağı Cafe Restaurant.
Yöresel Yemekler. Hangel (Bir çeşit açık mantı ) hamur parçaları üzerine yoğurt ve kıymalı sosla servis ediliyor. Evelek Çorbası (Mercimek,bulgur,patates ve Evelek otu ile yapılan lezzetli bir çorba), kete ( içine un ve tereyağı doldurulan bir çeşit pide),Piti (kuzu eti,et Suyu,safran,doğranmış lavaş)

KARS'TA GEZİLECEK ÖNEMLİ YERLER


Kars Kalesi : 1152 de Saltukoğullarından Sultan Melik İzzeddin tarafından Mimar Firuz Ağa'ya yaptırılmıştır.Sultan 3.Murad Han tarafından tamir ettirilmiştir.


Tarihi taş Köprü ve Köprü etrafındaki tarihi hamamlar


Kümbet Camii ( Diğer bir adı Havariler Kilisesi 937 yılına Bagrat Kralı Abbas II Takavor tarafından yaptırılmış.) 1579 da camiye çevrilmiştir.

Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Camii


Kars Müzesi 


Kars Kafkas Savaş Müzesi 


Katerina Sarayı (Katherina Sarayı Hotel)


Cheltikov Köşkü (Cheltikov Hotel) 1874 yılında inşa edilmiş Rus Binası


Namık Kemal Kültür evi - Aşık Atışmaları gibi kültürel faaliyetler yapılıyor.


Fethiye Camii 19yy da Rus İşgali sırasında klise olarak yapılmış daha sonra camiye dönüştürülmüştür.


Sarıkamış Şehitliği 


Sarıkamış Katerina Av Köşkü  (Sarıkamış)


Çıldır Gölü


Boğatepe Köyü



Tadilat bekleyen eski Kars Evlerinden biri

KARS MÜZESİ - M.Ö 2000 Kaz motifli vazo

FETHİYE CAMİİ 


KAZ EVİ 

KARS KAFKAS SAVAŞ MÜZESİ

KARS KAFKAS SAVAŞ MÜZESİ

CHELTİKOV KÖŞKÜ - OTEL 

KÜMBET CAMİİ - HAVARİLER KİLİSESİ

KÜMBET CAMİİ - HAVARİLER KİLİSESİ

KARS KALESİ 

KARS KALESİ VE TAŞ KÖPRÜ



KARS HAVAALANI

FAİKBEY CADDESİ KARS MERKEZ

KARS KALESİ 


FAİKBEY CADDESİ
KARS MERKEZ

ÖZEL İDARE KARS-ANİ OTOBÜS SERVİSİ


ESKİ EMNİYET MD LÜĞÜ BİNASI

PUŞKİN KAFE

KARS KAFKAS SAVAŞ MÜZESİ